16 nap kampány, 365 nap munka a családon belüli erőszak megfékezésére

Marosvásárhelyen és Maros megyében 16 napon keresztül zajlanak különböző tevékenységek a családon belüli és a nők elleni erőszak megfékezése céljával. A tájékoztató kampány tegnap kezdődött, a jelenség világnapján.

A 16 akciónap a családon belüli erőszak ellen című kampányt a Kelet-európai Szaporodás-egészségtani Intézet és a Maros Megyei Rendőr-felügyelőség Bűnügyi Elemzési és Megelőzési Osztálya kezdeményezte, de számos szervezet bekapcsolódott (könyvtár, jogvédők, redőrség, művészek, civilek, oktatási intézmények stb.), és a maga tevékenységi körének és célcsoportjának megfelelő aktivitásokat szervez. Egyre többen (állami és civil szervezetek) kapcsolódnak be a kampányba – hangzott el a nyitórendezvényen, ahol azt is elmondták, hogy bár a kampány 16 napot tart, a gyakorlatban egy évben 365 napon keresztül dolgoznak az áldozatok megsegítésén és tájékoztatásán.

Idén kiemelt hangsúlyt fektetnek az információra. Szeretnék, ha minél több emberhez, potenciális áldozathoz eljutna, hogy mit tehetnek és hova fordulhatnak erőszak esetén. Erőszak nem csupán fizikai bántalmazást jelent – hangsúlyozták a szakemberek.

Művészek is a kampány mellett

A kampány részeként Az erőszakot semmi nem indokolja jelszóval marosvásárhelyi és kolozsvári képzőművészek és fiatalok alkotásaiból nyílt kiállítás a megyei tanács előcsarnokában, amely mindenki számára megtekinthető. Az akciósorozat keretében kerekasztal-beszélgetéseket, tanácsadást, játékos felvilágosítást, iskolai tevékenységeket szerveznek, majd a kampány utolsó napján, december 10-én összegzik a tapasztaltakat – mondta Elena Micheu, a Kelet-európai Szaporodás-egészségtani Intézet vezetője.

Maros megye példakép

Maros megye országos szinten jó példának számít a családon belüli erőszak elleni küzdelem terén tekintettel arra, hogy többféle szociális szolgáltatást is biztosít az áldozatoknak egy megyei integrált rendszeren keresztül – hangzott el a tegnapi nyitóredezvényen. A Maros Megyei Tanács intézményi partnerként országos szinten az egyetlen olyan megyei önkormányzat, amely anyagi támogatást nyújt ezekre a szociális szolgáltatásokra a családon belüli erőszak áldozatai számára létrehozott központon keresztül. Az akció jelmondata: Az erőszak soha nem tolerálható.