25 fő lehet az osztályok legmagasabb létszáma

A román oktatás egyik gondja a túl magas létszámú osztályok bizonyos iskolákban, és ennek érdekében intézkedéseket kell hoznunk, jelentette ki Ecaterina Andronescu oktatási miniszter.

A miniszter szerint a gyerekek számának csökkenése Romániában az iskolák polarizációjához vezet, azaz a jó iskolákban túl magas, a gyengébbnek tartott iskolákban pedig túl alacsony a tanulók létszáma.

‘A szülők nyomást gyakorolnak a jó eredményeket felmutató tanintézményekre. Oda jutottunk, hogy a nagyon erős iskolákban akár 30-35 tanuló is van egy osztályban. Megpróbálunk megoldásokat találni, hogy ezt a helyzetet felszámoljuk’ – fejtette ki Andronescu hétfő este a Realitatea TV műsorában.

Rámutatott, nemsokára, valószínűleg már a héten jóváhagyják a beiskolázási tervet a következő tanévre, és megpróbálják tartani a 25-ös létszámokat az iskolákban.

‘Szerintem ez az intézkedés megvalósítható és feltétlenül szükséges’ – szögezte le az oktatási miniszter.

Hozzátette, az idei tanévben ‘kétszer annyi helyet írnak ki a szakiskolákban, mint eddig’, alkalmazkodva a ‘a munkaerőpiac követelményeihez’. AGERPRES/ (RO – szerző: Florentina ŞTEFĂNESCU, szerkesztő: Antonia NIŢĂ, HU – szerkesztő: VALKAI Krisztina)