A hét második felében érkezik a nyár

Június 5-e után fokozatos felmelegedés várható, de továbbra is megmarad a légköri instabilitás – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat június 1-je és 15-e közötti időszakra vonatkozó előrejelzéséből.

Erdélyben június 4-éig hideg lesz, a nappali hőmérsékleti értékek nem haladják meg a 14-18 Celsius-fokot, éjszaka 4-8 Celsius-fokig süllyed a hőmérő higanyszála. Ezt követően erőteljes felmelegedés várható, a nappali hőmérsékleti értékek három nap alatt elérik a 28 Celsius-fokot, és éjjel sem lesz 12 foknál hidegebb. A 8-a és 14-e közötti időszakban nem lesznek jelentős hőingadozások, a legmagasabb hőmérsékleti értékek átlagosan 24-26 fok között lesznek, éjjel 10-12 fokot mérhetünk majd, a légköri instabilitás viszont az egész periódus alatt jellemzően magas lesz.

Közben holnap estig esőre és viharra vonatkozó figyelmeztetés van érvényben az ország nagy részében. Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint szerda 23 óráig fokozott légköri instabilitásra kell számítani főleg délutánonként és este. Emiatt záporok, zivatarok, villámlás, megerősödő szél és akár jégeső is várható. Helyenként felhőszakadással is számolni kell, a lehulló csapadék menyisége elérheti 15-25, helyenként a 30-40 litert is négyzetméterenként.