A lakosságra is kiterjeszthetik a koronavírust kimutató tesztelést az egészségügyi miniszter szerint

Nelu Tătaru azt mondta, az egész országot átfogó koronanavírus-tesztelési programot indít az egészségügyi minisztérium azért, hogy megtudják, a lakosság mekkora hányada fertőződött meg. 

A tárcavezető szerint vagy csak az antitestek kimutatását fogják elvégezni a vizsgált személyek szervezetében, vagy az új típusú koronavírus jelenlétét is. A teszteket a tervek szerint háromhavonta megismételnék, amivel nemcsak a vírus terjedését szeretnék követni, hanem a lakosság általános immunizációját is. Ugyanakkor azt is kijelentette, a teszteket a kisebb és a nagyobb fertőzőgócokban végeznék el főként, azokon, akik alávetik magukat ennek, de senki nem köteleznének. Hangsúlyozta, azok, akikről kiderül, hogy átestek már a betegségen, vérplazmadonorok lehetnek, akik segíthetnek ezáltal a súlyos fertőzötteken.

Alexandru Rafila, a Román Mikrobiológiai Társaság elnöke a news.ro hírügynökségnek azt nyilatkozta, több tízezer emberen végzik el a teszteket. A közösségi immunitás akkor alakul ki, ha a társadalom mintegy 70 százaléka megfertőződött a koronavírussal és kigyógyult a betegségből. A szakember elmondta, csak akkor lehet nekikezdeni a tömeges tesztelésnek, miután jelentősen csökken az új megbetegedések száma. Hangsúlyozta, hogy nagyon fontos megbízható teszteket használni, hogy minél kevesebb legyen a téves – akár pozitív, akár negatív – eredmény.

(Marosvásárhelyi Rádió, Maszol)