A magyar iskolák közül a Bolyai érte el tavaly a legjobb érettségi átlagot

A marosvásárhelyi Bolyai Farkas Elméleti Líceum végzősei tavaly 8,53-as átlagot értek el az érettségin, ezzel az iskola élen jár az erdélyi statisztikákat összegző ErdélyStat által összeállított rangsorban.

Az Erdélystat a 2019-es érettségi eredményeit bemutató elemzését követően nemrég elkészítette a magyar tannyelvű osztályokkal működő középiskolák rangsorát. A toplista készítésekor csak a magyarul vizsgázó diákok sikerességi arányát vették figyelembe, a nyári és az őszi vizsgaidőszak összesített eredményei alapján. A sikerességi arányt – eltérően a hivatalos számítási képlettől – azokból számították, akik beiratkoztak az érettségire. A rangsor csak az aktuális évfolyam (2018/2019) nappali tagozaton tanuló diákjaira vonatkozik.

A ranglista második helyén a zilahi Silvania Főgimnázium áll 8,41-es átlaggal, a harmadik helyen 8,28-as átlaggal a kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégium szerepel. A top 10-be még két Maros megyei középiskola került be, a szászrégeni Petru Maior Technológiai Líceum 7,67-tel a hatodik, a marosvásárhelyi Unirea Főgimnázium pedig a hetedik helyen áll, 7, 61-es átlaggal.

A Marosvásárhelyi Református Kollégium a 18., a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Líceum a 30., a Művészeti Líceum a 37., a Mihai Eminescu Pedagógiai Főgimnázium pedig a 40. a 114-es listán, amely megtalálható az erdelystat.ro oldalon.