Átadták az ALAE-kitüntetéseket

A marosvásárhelyi Kultúrpalota kistermében került sor tegnap a Maros Megyei Tanács legrangosabb elismerésének, az ALAE-kitüntetéseknek az átadására.

A megyei önkormányzat olyan Maros megyei személyiségek munkáját díjazza ezzel a kitüntetéssel, akik kiemelkedő eredményeket érnek el a szakterületükön, és tevékenységükkel a helyi közösséget szolgálják. A Maros Megyei Tanács 2019-ben a Maros megyei sportélet két jeles személyiségnek ítélte oda a kitüntetést: Szőcs Bernadette Cynthia Európa-bajnok asztaliteniszezőnek és post mortem Klosz Péternek, a Romániai Triatlon Szövetség volt elnökének, aki tavaly novemberben hunyt el. A díjátadó ünnepségen jelen volt Szőcs Bernadette Cynthia, családja és edzői kíséretében, Klosz Viktor, a kitüntetett Klosz Péter testvére, a Maros Megyei Tanács és a megyei közintézmények képviselői, valamint a marosvásárhelyi Szász Adalbert Sportlíceum diákjai.

Az idei tokiói olimpián Romániát képviselő sportoló, Szőcs Bernadette Cynthia a jó eredmények mögött álló munkáról beszélt a jelenlévőknek: „Az edzőm azt mondta nekem, a munka meghozza az eredményeket, és azt hiszem, ez a kitüntetés ezt bizonyítja. Büszke vagyok az eredményeimre és arra, hogy a szülővárosomat képviselhetem, sosem fogom elfelejteni, hogy honnan indultam. Azoknak, akik szeretnének profi szinten sportolni, azt üzenem, hogy dolgozzanak keményen, de ne csak a szüleik biztatására vágjanak ebbe bele, mert ha így van, akkor bármilyen jó eredményeket érnek el, egy idő után belefáradnak, sportolni szenvedélyből kell. Azt is üzenem nekik, hogy ne bánják, hogy a gyerekkorukat edzőtermekben töltik, mert ez egy szép életforma. Én örvendek annak, hogy ezt a sportágat választottam.”

Klosz Péter kitüntetését testvére, Klosz Viktor vette át, aki a Román Triatlon Szövetség volt elnökének az egyik fő támasza volt, hiszen számos versenyt közösen szerveztek.

„Az egyik szemem sír, a másik meg nevet. Örvendek annak, hogy Szőcs Bernadettenek elismerték a sokéves munkáját, és szomorú vagyok, hogy a testvérem nem lehetett ma itt, hogy átvegye ezt a kitüntetést. Pozitívumnak tartom, hogy a Maros Megyei Tanács felkarolja és elismeri azokat a teljesítményeket, amelyekkel ezek a sportolók a helyi közösségüket is szolgálják. Bízom bene, hogy lesz, aki továbbvigye Klosz Péter munkáját. A Román Triatlon Szövetségnek új vezetősége van, akik értékelik Péter hagyatékát, és pozitívan állnak hozzá a jövőbeni rendezvények szervezéséhez is. Remélem, hogy a triatlont sikerül továbbra is azon a szinten tartani, ahová mostanáig eljutott” – mondta Klosz Viktor.

Az ünnepségen kitüntetett két személy mellett, korábban nyolc személy részesült még ALAE kitüntetésben: Dr. Cornel Sigmirean történész, Kovács András Ferenc költő, Csíky Boldizsár zeneszerző, Dan Glasu színész – rendező, Shinya Ozaki karmester, Dr. Horaţiu Suciu szívsebész professzor, Dr. Kolozsváry Zoltán gépészmérnök, feltaláló és Virginia Zeani operaénekesnő.

(Fotó: Henn Attila/MMT)