Bemutatóval ünnepli alapításának 75. évfordulóját a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata

Egy római tragédia című zenés vígjátékkal ünnepli alapításának 75. évfordulóját a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata Keresztes Attila rendezésében. Háromnegyed évszázaddal ezelőtt, március 10-én tartotta első bemutatóját a társulat névadója által vezetett egykori Székely Színház, megteremtve ezáltal Marosvásárhely és a tágabb értelemben vett Székelyföld első állandó színházát. A társulat megalakulásának 75. évfordulóján, 2021. március 10-én a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata az Egy római tragédia című zenés vígjátékot mutatja be Keresztes Attila művészeti igazgató rendezésében.

A Schöntan testvérek 19. századi bohózata, A szabin nők elrablása egyszerre villantja fel a kispolgári attitűd és a színház szatíráját. Az ő újrafordított történetüket gondolta tovább a Tompa Miklós Társulat mai körülmények közé helyezve azt. A kispolgári lét, a papucsházasság, az előítéletek, valamint a színház iránti, már-már vak elkötelezettség és hit ezúttal is találkozni próbál, ennek lehetetlenségéből születnek az abszurdba hajló fergeteges vígjátéki helyzetek.

A közlemény szerint Keresztes Attila rendező és alkotótársai egyszerre reflektálnak napjaink társadalmi valóságára, és saját színházi környezetükre.