Benyújtotta kedden az ellenzék a Dăncilă-kormány ellen szóló bizalmatlansági indítványt a parlamentnek.

Románia újjáépítéséhez sürgősen meneszteni kell a Dăncilă-kormányt! – ez a Viorica Dăncilă vezette kabinet megbuktatását célzó bizalmatlansági indítvány címe. A dokumentumot 237 törvényhozó írta alá a Nemzeti Liberális Párt, a Mentsétek meg Romániát Szövetség, a Népi Mozgalom Párt, a Pro Románia, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség, a nemzeti kisebbségek soraiból, de néhány kormánypárti (Szociáldemokrata Párt) parlamenti képviselő is, valamint egy független.

Raluca Turcan, a PNL első alelnöke azt írta ezzel kapcsolatban a Facebookra, hogy az indítvány megszavazása minden jóakaró törvényhozó kötelessége, a karakánság és az állampolgárok iránti lojalitás megmérettetése.

‘A Dăncilă-kormány hatalmon maradása napról napra, óráról órára egyre több rosszat okoz Romániának. Kártékony inkompetenciával, káoszban, törvénytelen és erkölcstelen módon kormányoz. (…) Az első az ország érdeke. És az ország érdeke azt kívánja, hogy távozzon az ország történetének leggyengébb kormánya’ – olvasható Turcan bejegyzésében.

Ahhoz, hogy a bizalmatlansági indítványt elfogadja a parlament, 233 szavazatra van szükség a szenátus és képviselőház együttes ülésén.

CSeke Attila, RMDSZ-es szenátor kijelentette, mind a 30 RMDSZ-es képviselő és szenátor aláírta a bizalmatlansági indítványt, és azt is leszögezte, hogy mind a harminc RMDSZ-es törvényhozó jelen lesz a bizalmatlansági indítványról szóló parlamenti szavazáson, és meg is fogja szavazni azt.
 ‘Szükség van a kormányt támogató parlamenti többség meglétének felülvizsgálatára, mert a kormány a parlament szavazata révén került beiktatásra. Teljesen demokratikus folyamat, hogy most ezt a többséget le kell ellenőrizni’ – nyilatkozta a szenátor, hozzátéve, a számok alapján jelenleg megvan az esély egy új hatalmi konstrukció létrejöttére. ‘Ezt azonban a gyakorlatban is be kell bizonyítani’ – nyomatékosította Cseke.

AGERPRES/(HU – szerkesztő: TOFÁN Imola)