Bővül a marosvásárhelyi repülőtér

Bővülhet a marosvásárhelyi repülőtér, miután Maros Megye Tanácsa két olyan határozattervezetet fogadott el, amelyek a légi kikötő fejlesztését célozzák.

A megyei önkormányzat a szakértők által készített tanulmányok alapján tavaly úgy döntött, hogy a marosvásárhelyi repülőtér bővítését a jelenlegi kifutópályától északi és déli irányba kell megvalósítani, és ennek érdekében meg kell vásárolni a szükséges földterületeket. A tervezett fejlesztések érdekében már beazonosítottak egy 15.725 négyzetméteres területet, amely jelenleg Kerelőszentpál községhez tartozik, és amelynek leltári értéke a szakértői felértékelés alapján 837.000 lej. A megyei tanácsosok jóváhagyták, hogy a telek megvásárlásához szükséges összeg bekerüljön a megye költségvetésébe, és a tulajdonjog átruházását követően az összeget a megyei tanács kifizesse a kerelőszentpáli önkormányzatnak.

A második határozat a repülőtér világítási rendszerének fejlesztésére vonatkozik. A beruházás keretében az APRON2 repülőgépparkoló világítási rendszerét valósítanák meg, amely biztonságosabbá tenné a parkoló használatát rossz látási viszonyok esetén. Az intézkedéssel a 139/2014-es uniós rendelet előírásait is teljesítené a repülőtér. A befektetés ugyanakkor hozzájárulna a repülőtér forgalmának növekedéséhez is, hiszen lehetővé teszi, hogy a reptér több repülőgépet szolgáljon ki rossz időjárási viszonyok esetén. A beruházás összértéke 3.933.360.46 lej.