Bővül a mikházi régészeti kutatóközpont

A Maros Megyei Tanács jóváhagyta a mikházi régészeti kutatóközpont számára egy új épület vásárlását, amelynek értéke 53.000 lej. Az új ingatlanban a tervek szerint a múzeum egy laboratóriumot alakít ki a felfedezett tárgyak tisztítására, megőrzésére és helyreállítására, egy másik laboratóriumot a régészeti anyagok elsődleges feldolgozására és leltározására, egy irodát a terepről gyűjtött adatok digitalizálására és feldolgozására, valamint egy raktárat a régészeti leletek átmeneti tárolására.

Mint ismert, a Maros Megyei Múzeum régészeinek egy csoportja országos és külföldi partnerintézményekkel együttműködve 2011-től, szisztematikus, interdiszciplináris régészeti kutatásokat folytat a mikházi régészeti lelőhelyén. A megyei tanács támogatásával Mikházán egy interdiszciplináris kutatóközpont kialakítását is elkezdte a megyei múzeum, amelyet bővíteni szeretnének a tevékenység folytatása és fejlesztése érdekében.

A Maros Megyei Múzeum további 173 000 lejt kapott azoknak a Maros megye területén talált kincseknek a megvásárlására, amelyeket tavaly fémdetektorok segítségével fedeztek fel különböző magánszemélyek. Három kincsleletről van szó, a nagyernyei dák kincsekről, a nyárádszeredai bronzkori kincsről, valamint a marosszentgyörgyi középkori leletről.

(Fotó: maszol.ro)