Csak a 24 millióról szavazott a tanács

Nem fogadta el Marosvásárhely Tanácsa a városvezetés által beterjesztett költségvetés-kiegészítést. Az októberi soros ülésen csak a kormány által jóváhagyott 24 millió lej sorsáról döntöttek, és az uniós pályázatokhoz szükséges pénzösszegeket foglalták be a költségvetés-kiegészítésbe. A 24 millió lej elosztását az RMDSZ frakciója is megszavazta. A Szövetség városatyái szerint csak ez a 24 millió lej létezik, a beterjesztett tervezetben szereplő többi összeg csak papíron szerepel.

A kormánytól kapott pénzösszeget a törvény értelmében fizetésekre, szociális segélyekre, közszállításra, szemételhordásra és az intézmények fenntartására kell fordítani – írja közleményében az RMDSZ, amely a jövőre nézve hajlandó sürgősségi tanácsülésen megszavazni azokat az összegeket, amelyek újabb munkálatok, infrastrukturális beruházások megkezdését teszik lehetővé, amennyiben a polgármesteri hivatal tételekre bontva pontos kimutatást terjeszt a tanácstestület tagjai elé. „A marosvásárhelyieknek joguk van pontosan tudni, hogy hány munkálat lett befejezve, azok külön-külön mennyibe kerültek, hány elvégzett munkálat nem lett kifizetve, hány munkálat van folyamatban, azok külön-külön mennyibe kerülnek, illetve milyen új munkálatokat akarnak elkezdeni, milyen helyszíneken és azok mennyibe kerülnek“ – áll a közleményben.

Az RMDSZ szerint a polgármesteri hivatal eddigi munkamódszere az volt, hogy a munkálatokra egy nagy keretösszeget terjesztett be és nem volt világos, nyomon követhető, hogy hol, mikor, milyen sorrendben és milyen összegek szerint történnek a beruházások. Amennyiben a polgármesteri hivatal hajlandó átláthatóvá tenni a költekezését, úgy az RMDSZ is partner lesz a racionális városfejlesztés és közpénz elköltésében – szögezik le.

(Fotó: Bereczky Sándor)