Egy lépéssel közelebb az egységes közszállítás kialakításhoz

A Marosvásárhelyi Metropoliszövezet Egyesület tagjai elfogadták legutóbbi ülésükön az alapszabályzatban és a statútumban végrehajtott módosításokat: ezek elsősorban az egyesület működésére, illetve egy hatékony tömegközlekedési rendszer kialakítására vonatkoznak. Ugyancsak a mai ülésen teljes jogú tagja lett a Metropoliszövezetnek Marosszentanna község is.

A Metropoliszövezet Egyesület egyik célkitűzéseként fogalmazta meg már létrehozásakor a települések közti tömegközlekedés hatékonyabbá tételét, most ennek megvalósítására tettek egy újabb lépést.

Miután a Maros megyei Törvényszék is jóváhagyja a statútumba foglalt módosításokat, a Metropoliszövezet Egyesület hozzáláthat az egységes tömegközlekedési rendszer megszervezéséhez. Ez magába foglalja a többi között a feladatfüzet összeállítását, versenytárgyalás megszervezését, lebonyolítását, a nyertes vállalkozóval való tárgyalások lefolytatását, az útvonalak kialakítását, díjszabások meghatározását és az egyesületi tagokkal való egyeztetések lefolytatását.

„Leghamarabb egy szakembert fogunk alkalmazni, aki összeállítja, előkészíti a szükséges dokumentációt, ha lehetőség lesz európai uniós vagy kormánypénzek lehívására, akkor ezt a lehetőséget is ki fogjuk használni. Marosvásárhely peremterületein óriási szükség van erre, látjuk milyen nehézségekkel küszködnek a szomszédos települések, nagyon sok gyerek ingázik Marosvásárhelyre iskolába, rengetegen járnak be a városba dolgozni, és egyre többen ingáznak a városból a szomszédos településeken működő cégekhez dolgozni. Célunk a megyei infrastruktúra fejlesztése, amely megkönnyítené nem csak a város, hanem a települések közötti forgalmat is ”– mondta Péter Ferenc Maros megye tanácselnöke, aki egyben a metropoliszövezet elnöke is.

Konstruktívan áll a kezdeményezéshez Marosvásárhely polgármestere Soós Zoltán is, aki kifejtette, hogy a metropolisz társulás már a 2021–2027-es uniós pályázati ciklusban olyan forrásokat képes megszerezni, amelyeknek köszönhetően a városban és térségében jelentős infrastruktúra-fejlesztés veheti kezdetét. Utalva az elmúlt években a megye és a város között tapasztalt széthúzásra, megerősítette, hogy most már van politikai akarat és szándéki is arra, hogy összekössék a peremtelepülések tömegközlekedését a megyeközponttal, amelyet az úgynevezett metropolisz-buszbérlet tesz majd lehetővé, fejtette ki Marosvásárhely polgármestere.