Elkapták a héderfájai gyújtogatás gyanúsítottját

Egy 18 éves fiatalt gyanúsít a rendőrség a Maros megyei Héderfája református haranglábának a felgyújtásával – közölte a Maros megyei rendőrkapitányság. A héderfáji fiatalt szombaton őrizetbe vették, és kezdeményezték az előzetes letartóztatását. A gyanúsítottat gyújtogatás útján elkövetett rongálás bűntette miatt vizsgálják. A tűzoltóság 50 ezer euróra becsülte a keletkezett kárt.

Mint ismert, szándékos gyújtogatás miatt égett le február 8-ra virradóan Héderfája református templomának haranglábja. A dicsőszentmártoni tűzoltókat éjjel háromkor riasztották a tűzhöz, amelyben elolvadt a két harang, személyi sérülés nem történt. A Küküllői Református Egyházmegyébe kebelezett héderfájai gyülekezet lelkipásztora, az MTI-nek elmondta: a község polgármesterétől értesült a gyanúsított őrizetbe vételéről. A 18 éves fiú egy dicsőszentmártoni szakiskola diákja, magyar nemzetiségű és egy neoprotestáns gyülekezet tagja. Hat éve költözött a faluba, ahonnan az édesapja származik. A lelkész úgy tudja, hogy a fiatalember beismerte tettét. Az indítéka nem ismert, de a lelkész szerint a fiú gyermekkora óta vonzódott a tűzhöz, és az utóbbi időben előszeretettel játszott tüzes videojátékokat.

Nagy Csaba elmondta: a fiú őrizetbe vétele remélhetőleg lecsillapítja a faluközösséget, amely hetek óta retteg a tűztől. Héderfáján ugyanis november óta sikeres vagy sikertelen gyújtogatások egész sora történt. Ezen a héten a harangláb mellett a református egyház gondnokának a fóliasátra és a gyanúsított családjának a csűrje esett a lángok martalékául. A lelkész hozzátette: korábban egy műanyag ökovécé égett le a faluban, és kétszer próbálták felgyújtani a haranglábat, akkor sikertelenül. A településen az elmúlt időszakban így összesen hét gyújtogatás volt, kétszer próbálták meg a haranglábat felgyújtani, amelyik a harmadik próbálkozásra teljesen leégett.

Héderfája református gyülekezete jelenleg 570 lelket számlál, a 2011-es népszámláláson a falu 677 lakosa közül 96 százaléka vallotta magát magyarnak.

A gyanúsítottat 24 órás vizsgálati fogságba helyezték, az esetet a dicsőszentmártoni bíróság melletti ügyészség felügyeletével vizsgálják.

(Fotó: reformatus.ro)