Elkezdődött a bukaresti legfelsőbb bíróságon a ’89-es forradalom perének tárgyalása

A per egyelőre az előzetes szakaszban van, amelyben a bíró megvizsgálja a vádlottak, illetve a perhez polgári peres félként csatlakozottak, valamint az 1989. December 21. Egyesület által benyújtott kérelmeket és kifogásokat.

A legfelsőbb bíróság honlapja szerint pénteken különleges nyitvatartás szerint működnek az intézmény részlegei, tekintettel arra, hogy mintegy ötezer személy kapott idézést a tárgyalásra.

A katonai ügyészek idén áprilisban küldték el az ügy vádiratát a legfelsőbb bíróságnak.

Ion Iliescu volt államelnök, Gelu Voican Voiculescu volt kormányfőhelyettes és Iosif Rus tábornok, a román légierő egykori parancsnoka ellen emberiesség ellen elkövetett bűncselekmények miatt emeltek vádat.

Az ügyészek szerint 1989 decemberében, Nicolae Ceauşescu kommunista diktátor félreállítása után az állam vezetését a Ion Iliescu irányította Nemzeti Megmentési Front Tanácsa (CFSN) vette át, amely hatalmának legitimálása érdekében rémhírkeltéssel provokált ki fegyveres összetűzéseket. A szándékosan előidézett terrorista pszichózisban, december 22-e után, 862 személy meghalt és 2150-en megsebesültek – áll a vádiratban.
AGERPRES/(HU – szerkesztő: LIBEG Zsuzsanna, Fotó: DPA/AFP )