Felelnie kell kijelentéseiért Dorin Flora polgármesternek

Jövő kedden hallgatja meg Dorin Florea marosvásárhelyi polgármestert az Országos Diszkriminációellenes Tanács. Az elöljárónak a gyermekvállalást érintő kijelentései miatt kell magyarázkodnia.

Mint ismert, a polgármester hétfőn jelentette ki, hogy a gyermekvállalást bizonyos feltételekhez kellene kötni: a jövendőbeli szülőknek stabil munkahellyel és lakással, megfelelő jövedelelmmel és végzettséggel kell rendelkezniük. Ugyanakkor ne lehessen gyereket vállalni bizonyos, törvény által megszabott kor alatt – véli a polgármester. Ha mégis egy olyan párnak születne gyermeke, amely nem felel meg a felsorolt feltételeknek, annak állami gondozásba kellene kerülnie, és ebben az esetben a szülőknek nem folyósítanák a gyermeknevelési pótlékot. A szülők visszakaphatnák gyereküket, amikor eleget tesznek az említett feltételeknek.

Asztalos Csaba, az Országos Diszkriminációellenes Tanács elnöke szerint a testület hivatalból indítottak eljárást, és a polgármestert már be is idézték.

Dorin Florea nem tágít

A polgármester kijelentéseit a városháza szóvivője, Cosmin Blaga utólag azzal magyarázta, hogy Dorin Florea csak fel kívánta hívni a figyelmet arra, hogy számos hátrányos helyzetű családban csak jövedelemszerzés céljából hoznak világra gyerekeket, hogy megkaphassák az állami segélyt. A javaslata pedig ennek a jelenségnek a kiküszöbölése céljból fogalmazódott meg. Cosmin Blaga ugyanakkor hangsúlyozta, hogy Florea polgármestersége alatt a város sokat tett a romákért, segítette közösségüket, létrejött a Rozmaring központ, a marosvásárhelyi Hidegvölgyben fürdőkonténereket helyeztek el stb.

Dorin Florea (fotó) közben megerősítette, hogy vállalja a felelőséget azért, amit mondott, és továbbra is fenntartja véleményét. Hozzátette, nem zavarja, hogy beidézték a diszkriminécióellenes tanácshoz, hiszen az intézménynek éppen ez a feladata, hogy vizsgálódjon.

Senkinek sincs joga megakadályozni egy anyát gyermeke világrahozatalában

A Divers Egyesület elnöke, Koreck Mária (fotó) szerint a hatóságoknak meg kell teremteniük az emberi méltóságnak megfelelő élhetési körülményeket, azonban ez nem történt meg. Emiatt a hátrányos helyeztben lévő csoportok képtelenek önerőből kiemelkedni a mélyszegénységből. Azonban a helyzetet az ilyen kijelentések nem oldják meg.

„Egy gyermek megszületéséről végső soron egyedül az édesanya dönthet és senkinek sincs joga megakadályozni őt gyermeke világrahozatalában. Utána pedig szintén alapvető joga a gyermeknek, hogy jóléte biztosítva legyen. Amennyiben a szülő nem tudja biztosítani, akkor az állam feladata segíteni őt ebben, amennyiben veszélyezteti gyermekét akkor léphet közbe az állam. Marosvásárhelyen számos hátrányos helyzetű család esetében az állam/ helyhatóság nem felügyelte a gyermekek jólétét. Szegregált iskolába járatta, megengedte, hogy putriban éljenek víz nélkül és nem kezdeményezte a gyerekek állami gondozásba vételét extrém esetekben sem. Ennek ellenére a város vezetősége és sajnos sok lakos is elvárja, hogy az ilyen körülmények között felnövő új generációnak legyen lakása, képzettsége és ezekhez a feltételekhez kötné azt a jogot, hogy gyermeket hozzon a világra“ – írja bejegyzésében Koreck Mária.

Megszólalt az ügy kapcsán a Nép Ügyvédje

A gyermeknevelési pótlékhoz való jog a gyermeké, nem pedig a szülőé – reagált Renate Weber a polgármester bejelentésére. A Nép Ügyvédje leszögezte: az általa vezetett intézmény egy nyilatkozat hatására még nem indít hivatalból vizsgálatot, ám üdvözölte, hogy a diszkriminációellenes tanács így tett.

(Nyitófotó: adevarul.ro)