Ha megtagadod a lázmérést, kint maradsz

Az embernek joga van elutasítani a lázmérést, de akkor nem léphet be az üzletbe, vagy a zárt térbe, mert az ott tartózkodóknak is joguk van védekezni – szögezte le Raed Arafat államtitkár, miután a zárt nyilvános terek bejáratánál történő lázmérés újabb vitatéma lett az állampolgárok körében.

A katasztrófavédelem vezetője szerint a módszert – tömeges szkennelés formájában – számos országban és repülőtéren használják. A testhőmérsékletet érintés nélkül, digitális lázmérőkkel mérik olyan zárt helyiségek bejáratánál, ahol felmerül a koronavírus terjedésének veszélye. Hozzátette: a digitális hőmérő nem rögzíti a személyes adatokat, “nem ültet be chipeket”, “nem készít fotókat” és “senki személyi számát, nevét és címét nem regisztrálja”, hanem “csak” megmutatja a testhőmérsékletet, amelyet képzett, nem orvosi személyzet értékel.

Az államtitkár kifejtette: ezek az intézkedések ‘nem örökkévalók’, de most alkalmazni kell, hogy elbátortalanítsák vagy kiszűrjék azokat, akik más életét kockáztatva hajlamosak egy hivatalba betegen is bemenni, hogy saját ügyeiket intézzék.

(Fotó: antena3.ro)