Hagyományos farsang Kibéden

A kibédi ifjúság idén is megszervezi a hagyományos farsanglakodalmat, amelyre holnap, február 22-én kerül sor. A farsangi felvonulás délelőtt 10 órakor veszi kezdetét, majd este 8 órától a helyi kultúrotthon nagytermében a Maros Művészegyüttes Télűző című, díjtalanul megtekinthető előadása kerül bemutatásra, valamint az ezt követő bál este 9 órákor kezdődik a Kultúrotthon kistermében.

Napjainkban is élő szokás Erdélyben a nagyböjt előtti farsang. A farsang a tél elmúlásának, szimbolikus „eltemetésének” az ünnepe, amelyet a vidámság, az álarcos felvonulás és a tréfás jelenetek jellemeznek. A farsangi hagyományok, népi játékok szorosan kapcsolódnak a magyar kultúrához, és rendkívül fontos szerepet töltenek be egy közösség életében, megmaradásában.

A Maros Művészegyüttes igazgatójától, Barabási Attila-Csabától megtudtuk, este 8 órától a Télűző – a téli ünnepkör szokásai című előadást tekinthetik meg az érdeklődők a kibédi Kultúrotthonban. Ugyanezt az előadást másnap, február 23-án Jobbágyfalván is bemutatják este 7 órától a kultúrotthonban. Mindkét produkció az RMDSZ 30 – Mindig a Magyarokért Karaván keretében valósul meg.