Halasztották, majd lemondták a jéghotel építését

Nem épül meg a Fogarasi-havasokban a jéghotel, ugyanis a Bâlea-tavon nem képződött időben elegendő jég. 16 éve először törénik meg, hogy a létesítmény nem készül el.

Mint arról már beszámoltunk, tavaly év végén a kedvezőtlen időjárás miatt elhalasztották az ország egyetlen jéghotel-projektjét, a létesítményt egy negyventagú, Maros megyeiekből is álló csoport építette volna fel Szeben megyében, 2000 méteres magasságban. A munkálatok elkezdését eredetileg november végére tervezték, azonban a szokatlanul enyhe idő ezt nem tette lehetővé. Akkor az illetékesek azt nyiltakozták, hogy az építkezés abban az esetben kezdődhet el, ha a tó vize megfagy, onnan fogják ugyanis kivágni és kiemelni a jégtömböket. A hotel felépítése kb. 3800 órás munkával jár, a körülmények pedig az időjárástól függnek.

Közben későn érkezett a hideg: most már lehetne építeni, de a beruházás nem lenne jövedelmező, ezért lemondtak róla. Előző években már karácsonykor megnyitották a teljes egészében jégtömbökből épített szállodát, amely aztán húsvétig üzemelt.

A turistáknak, akik előre szállást foglaltak az ország egyetlen jéghotelében, a következő téli idényig kell várniuk, abban a reményben, hogy 2020 decembere jóval hidegebb lesz.

(Fotó: maszol.ro)