Holnaptól nem kell karanténba vonulniuk azoknak, akik Magyarországról érkeznek Romániába

Az országos vészhelyzeti bizottság (CNSU) kedd esti ülésén aktualizálta a veszélyes országok listáját. Eszerint az eddigi 49 ország közül 17 – közöttük Magyaroszág – lekerült a magasan fertőzöttként nyilvántartott államok listájáról.

A karanténkötelezettség alól mentesített országokból október 15-étől, csütörtöktől lehet szabadon beutazni Romániába. A járványügyi szempontból veszélyesnek tartott országok között maradt többek között Izrael, Montenegró, Csehország, Belgium, Hollandia, Spanyol- és Franciaország, Nagy-Britannia, Szlovákia, valamint az Egyesült Államok. 

Nem szükséges karanténba vonulniuk a CNSU „sárga listáján” szereplő országokból érkező utasoknak akkor, ha három napnál (72 óra) rövidebb időre érkeznek Romániába és friss – legfeljebb 48 órája végzett – negatív koronavírus-tesztet tudnak felmutatni a határon. Magyarország továbbra is fenntartja a beutazási korlátozásokat a Romániából érkezőkkel szemben. Romániából Magyarországra utazó magyar és román állampolgárnak 14 napos karanténba kell vonulnia. Ez alól kivételt az jelent, ha a megelőző 5 napban 48 óra időkülönbséggel két negatív koronavírustesztet tud felmutatni.