Idén is lesz olvasás-népszerűsítő verseny a könyvvásáron

A járvány negyedik hulláma a 27. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásárt is érinti, de a szervezők tervei szerint azonban az érvényben lévő közegészségügyi és járványvédelmi szabályok betartásával az olvasás szerelmesei találkozhatnak egymással és leendő kedvenc köteteikkel. Ugyanígy sor kerül a töretlen népszerűségnek örvendő olvasás-népszerűsítő játékra is.

A 27. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár gyermek- és ifjúsági programjainak keretében megszervezett Olvasd el, és játssz velünk! vetélkedő küldetése nem változott, a szervezők célja továbbra is a kortárs irodalom népszerűsítése, az olvasóvá nevelés. Erre a vásárhelyi könyves szemle szervezői minden évben kiemelt figyelmet fordítanak.

A játékos vetélkedő kitűnő lehetőséget biztosít arra, hogy az olvasni szerető gyerekek és ifjak újabb igényes kortárs művekkel ismerkedjenek meg, illetve azok körében is felkeltse a nyomtatott betűk iránti érdeklődést, akik kevésbe szeretnek olvasni. A jelentkezőknek az olvasás-népszerűsítő játék szervezői által kijelölt műveket kell elolvasniuk, majd olyan játékos feladatokat kell megoldaniuk, amelyek lehetőséget biztosítanak az olvasói élmények megosztására.

A 27. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár szervezői idén is három fős csapatok jelentkezését várják, osztályonként legtöbb két csapatot, a 4. osztályos, az 5-6. osztályos, a 7-8 osztályos, illetve 9-12. osztályos korosztályból. A korosztályok életkori sajátosságait és olvasói igényeit figyelembe véve a következő műveket jelölték olvasásra:

1.        4. osztály

 Alfonsín Gergely Edó: Izgemozga, Ábel Kiadó, 2020.

2.        5-6. osztály

 Szabó Róbert Csaba: Vajon Nagyi és a száguldó város, Gutenberg Kiadó, 2020.

3.        7-8. osztály

 Bernáth Zsolt: Lemezbolt a Szent János utcában, Cerkabella Könyvkiadó, 2021.

4.        9-12. osztály

 Kiss Judit Ágnes: Kórház az osztályteremben, Pozsonyi Pagony Kft., 2021. 09. 11.

A csapatok szeptember 30-ig jelentkezhetnek, kategóriánként az alábbi e-mail-címeken: izgemozga@vasarhely.ro, vajonnagyi@vasarhely.ro, lemezbolt@vasarhely.ro, korhazazosztalyteremben@vasarhely.ro.

A jelentkezés módja: 3 fős csapatok (osztályonként legfeljebb két csapat) jelentkezhetnek, feltüntetve a résztvevő diákok nevét, évfolyamát, az iskola nevét, a felkészítő pedagógus nevét, telefonszámát és postacímét, valamint a csapat nevét.

A kategóriánként első 15 jelentkező csapat az olvasásra kijelölt könyvet ajándékba kapja.

Nyolcnál több csapat jelentkezése esetén október végén előválogatásra kerül sor. Az elődöntő feladatlapjait október 18-án e-mailben kapják meg a csapatok. A kérdéseket november 2-ig kell megválaszolniuk. A döntőbe jutó csapatok névsorát november 7-én szintén e-mailben közlik a szervezők. A döntőbe jutó csapatok a 27. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásáron találkoznak egy újabb játékra.

A vetélkedő támogatói: Maros Megye Tanácsa, Marosvásárhely Polgármesteri Hivatala, Communitas Alapítvány, Nemzeti Kulturális Alap, Bethlen Gábor Alapítvány