Íme az elhalasztott rezidensvizsga menetrendje

December 8-ára halasztják idén az orvosi rezidensvizsgát; az oktatási miniszter bejelentését korábban már közöltük, most mutatjuk a megmérettetés menetrendjét.

5.684 idén végzett orvost, fogorvost és gyógyszerészt érint, hogy november 17. helyett december 8-án tartják idén a rezidensvizsgát. Az egészségügyi miniszter szerint ennek az az oka, hogy az oktatási tárcánál nincs kinevezett vagy ügyvivő miniszter, így nem tudják kiadni a rezidensvizsga megszervezéséhez szükséges rendeleteket. Az államelnök hárít, szerinte a rezidensvizsga problémáját márciusban kellett volna megoldani, és cáfolta, hogy ez azért maradna el, mert nincs oktatási miniszter.

Idén amúgy 4.710 helyet hirdetnek meg a rezidensvizsgán, amelyet az előző évekhez hasonlóan most is több helyszínen, azaz a bukaresti, a kolozsvári, a craiovai, a iaşi-i, a marosvásárhelyi és a temesvári egyetemi központban szerveznek meg.


A vizsgára jelentkezőknek október 28-a és november 11-e között kell beiratkozniuk, az egészségügyi minisztérium legkésőbb november 25-éig szétosztja a jelentkezőket a vizsgaközpontok között, november 27-én pedig kihirdeti a rezidenţiat.ms.ro honlapon az elfogadott jelentkezők listáját, vizsgközpontokra leosztva. December 5-én mind a rezidenţiat.ms.ro, mind a vizsgáztató egyetemek honlapján megjelenik a termekre való leosztás is.
A vizsga december 8-án, vasárnap zajlik, a rácsteszt jellegű vizsgán négy óra áll rendelkezésre a 200 kérdés kidolgozására.

December 17-e és 19-e között, a vizsgán elért pontszám alapján zajlik a helyek-állások kiválasztása, 2020. január 6-14. közötti időszakban pedig a munkaszerződéseket írják alá az egészségügyi intézményekkel.

(Fotó: mediafax.ro)