Iskolák megnyitása: a Nép Ügyvédje-helyettes álláspontot kér a tárcától

Álláspontot kér Molnár Zsolt ombudsman-helyettes Sorin Ion oktatási minisztériumi államtitkártól az Egészségügyi Világszervezetnek az iskolák megnyitására vonatkozó ajánlásával kapcsolatban. A szaktárcának küldött átiratban Molnár Zsolt hangsúlyozza, olyan országok, amelyekben több mint 20 ezer új koronavírusos megbetegedést jegyeztek naponta, bár a korlátozó intézkedéseket nem tudták elkerülni, az iskolákat nyitva tartották, természetesen szigorú higiéniai és távolságtartási szabályok és maszkviselési kötelezettség mellett.

Az ombudsman-helyettes idézi a Szülői Egyesületek Országos Szövetsége által végzett közvélemény-kutatás eredményét, amely szerint a szülők csaknem fele úgy véli, hogy az iskolák bezárása nem szolgálja az oktatási rendszer javát, ugyanakkor hangsúlyozza, hogy nem szabad szem elől téveszteni azokat az egyenlőtlenségeket, amelyek a hátrányos helyzetű tanulók oktatáshoz való hozzáférése kapcsán merülnek fel.

Molnár Zsolt hangsúlyozza, az ebben az időszakban készült nemzetközi tanulmányok nem igazolják, hogy a járvány eleje óta sok fertőzési góc alakult volna ki iskolákban, sőt: a WHO október 21-i jelentése értelmében kimutatták, hogy a koronavírussal diagnosztizált gyerekek többsége otthon fertőződött meg.

Mindezek figyelembevételével a Nép Ügyvédje hivatalból eljárást indított az ügyben, és álláspontot vár a minisztériumtól a WHO-nak az iskolák újbóli megnyitására vonatkozó ajánlásával kapcsolatban – tette hozzá Molnár Zsolt.