Javaslatokat várnak a bicikliúttal kapcsolatban

A következő tanácsülésig várja írásban a marosvásárhelyi polgármesteri hivatal a tervezett bicikliúttal kapcsolatos észrevételeket, javaslatokat.

Mint ismert, tegnap délelőtt közvitát tartottak azzal a projekttel kapcsolaban, amely révén a mobilitási terv részeként 4,3 kilométernyi kerékpárút épülne a Jeddi és a Budai Nagy Antal utca között, a Poklos-patak partján. A projekt értéke 14 millió lej. Az ügy előzménye, hogy legutóbbi soros ülésén a városi tanács hosszas egyeztetés után elhalasztotta a tervezett kerékpárút kialakításával kapcsolatos határozattervezetet, hogy egy közvitát szervezhessen a téma kapcsán.

Az ülésre tegnap került sor. A jelenlevők szerint a terv elkészítését meg kellett volna előznie egy konzultációnak. Ezen kívül úgy vélik, a projekt egyik kifogásolható pontja az, hogy a kerékpársáv a Budai utcában ér véget, nem pedig egy konkrét célpontban, ahonnan tovább szervezhetik a kerékpárosok az útjukat. Azt is javasolták, hogy egyelőre nem szükség a patak mindkét oldalára megépíteni a bicikliutat, a megspórolt pénzt inkább a szakasz hosszabbítására lehetne fordítani. Ezekre reagálva a tervező cég azt mondta, a kerékpárút nemcsak alternatív közlekedési módozatra, hanem szabadidőtevékenységre is egyaránt használatos.

A városháza tanácsadója, Claudiu Maior szerint ugyanakkor létezik egy terv, amely szerint a Budai utcából több irányba is bővítik a bicikliutat, péládul a nagykórház irányába.