Kapkodás: az utolsó méterek választanak el a tanévkezdéstől

Az iskolák ma kapják meg a járványügyi vizsgálatok eredményét, amelynek fényében döntést hoznak a tanévkezdés módjáról. Az oktatási miniszter szerint nem hoztak elhalasztásról szóló döntést. Monica Anisie kifejtette, hogy az ország egészségügyi hatóságai továbbra is felmérik a települések járványügyi helyzetét, és a mai nap folyamán az összes iskola megkapja ezen értékelések eredményeit, ennek birtokában döntenek az oktatái folyamat forgatókönyvéről.

Az oktatási intézmények mintegy 80 százaléka készen áll egyébként a tanévkezdésre, fel van szerelve fertőtlenítőszerekkel és maszkokkal; a megyei közegészségügyi igazgatóságok ma ismét megvizsgálják a járványhelyzetet, és következtetéseik, illetve az egyes iskolák javaslatai alapján döntenek majd a vészhelyzeti bizottságok az iskolakezdés módjáról – magyarázta Monica Anisie oktatási miniszter. “Ahol súlyos a helyzet, választhatják az online oktatást” – mondta a tárcavezető.

Szóba került, hogy október 1-jén kezdődjön az oktatás az osztályokban, és addig online órák legyenek, de nem hoztak végleges döntést ebben az ügyben – nyilatkozta Ludovic Orban miniszterelnök. A kormányfő kifejtette: egyes szakemberek véleménye szerint a halasztást az indokolná, hogy sok gyerek és tanár a napokban tér vissza szabadságról. A miniszterelnök leszögezte: egyelőre az a forgatókönyv van érvényben, amit a kormány korábban közzétett, ha valami változik, ‘időben szólnak’. Hozzátette: fontolgatják azt is, hogy azokban az iskolákban, amelyekben választási körzetet rendeznek be, egy-egy szabadnapot adjanak a voksolás előtt és után.