Kelemen Hunor: Nem várunk csodákat az új kormánytól, de felelős kormányzásra számítunk

Nem várnak csodákat az új kormánytól, de felelős kormányzásra számítanak – jelentette be hétfőn, az Orban-kabinet beiktatásáról szóló parlamenti ülésen Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke.

“Mi, az RMDSZ, nem várunk csodákat az új kormánytól, de minden polgárral szemben felelősségteljes kormányzásra számítunk, tiszteletre számítunk minden ember, minden közösség irányában, azt várjuk, hogy az ország ügyeit helyesen és átlátható módon irányítsák. Várjuk önöktől az idei költségvetés kiigazítását, a jövő évi büdzsé kidolgozását, amelynek kiegyensúlyozottnak kell lennie, olyannak, amely a közelmúlt történetében első ízben biztosítja az oktatásnak a bruttó hazai termék 6%-át” – mondta Kelemen.

Hozzátette: azoknak a minisztereknek, akik gyakran eljárnak majd a parlament szakbizottságainak üléseire, és párbeszédet folytatnak a törvényhozással, “könnyebb lesz az életük”, és jobb eredményeket fognak elérni.

“Ha tiszteletben tartják a romániai magyar közösséget, akkor részünkről is tiszteletet és támogatást fognak kapni’ – hangoztatta az RMDSZ elnöke, aki felhívta a kijelölt miniszterelnök figyelmét arra, hogy kabinetjébe olyanokat is jelölt, akiket elutasítottak a parlament szakbizottságai, illetve olyanokat is, ‘akiknek nincs keresnivalójuk egy jobbközép kormányban’.

‘Az igazi felelősség az, hogy a következő egy évben ne kompromittálják hosszú távon egy jobbközép kormány esélyeit. Minden hiba, arrogancia, a professzionalizmus hiánya, túlzás, illetve a mértéktartás hiánya veszélyezteti a parlamenti választások utáni folytatás esélyét. Romániának jobboldali kormányra van és lesz szüksége a jövő évi választások után is. Hogy ez így lesz-e vagy sem, az attól függ, hogy önök miként fognak kormányozni. Ma megszavazzuk, hogy elhagyják a kikötőt, készen állunk arra, hogy támogassuk, ha megérdemlik, és fel vagyunk készülve arra is, hogy szankcionáljuk, ha kell, beleértve adott esetben a bizalmatlansági indítványt is”- szögezte le Kelemen.
AGERPRES/(HU – szerkesztő: ERDÉLY András)