Kérdéses, hogy lesznek-e újabb lazító intézkedések holnaptól

A járványügyi szakemberek a július elsejére tervezett újabb lazítások elhalasztását javasolják, mivel növekszik a koronavírus-fertőzöttek száma az országban – közölte hétfőn Nelu Tataru egészségügyi miniszter. A Digi 24 televízió által megszólaltatott tárcavezető elmondta: Romániában nem a járvány második hulláma kezdődött el, hanem az első nem fejeződött be. Úgy értékelte: a szigorú óvintézkedések miatt sikerült elkerülni az Olaszországban vagy Spanyolországban tapasztalt tömeges megbetegedéseket, de most a két hónapos bezártság árán elért eredményeket veszélyeztetik azok a felelőtlen vagy fegyelmezetlen emberek, akik nem tartják be az elemi távolságtartási és higiéniai szabályokat.

Az országban mind a vendéglátóipar, mind a fogyasztók azt remélték, hogy július elsejétől megnyithatnak a vendéglátóhelyek beltéri részei is, de a közegészségügyi szakemberek szerint ez túl kockázatos lenne, olyan körülmények között, amikor már az eddigi lazítások miatt is jelentősen megnőtt a fertőzések száma – magyarázta a miniszter.

Romániában az utóbbi három hétben megduplázódott, és több napon keresztül ismét háromszáz fölé emelkedett a 24 óra alatt újonnan diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek száma. Tegnap 269 új esetről számoltak be. A nyilvántartott aktív esetek száma, amely az április végén regisztrált 7700-as csúcs óta csökkenőben volt, június elején ismét növekedésnek indult, és az akkori 4500-ról ismét 6000 fölé nőtt.

Maros megyében egyébként 69 koronavírusos páciens hunyt el a járvány kezdete óta. A legutóbbi, tegnapi összesítés szerint eggyel nőtt az elhunytak száma az előző napi adatokhoz képest. A 68. esetet vasárnap jelentették be, tehát két nap alatt kettővel nőtt az elhunytak száma a megyében. A prefektúra közleménye arról is szól, hogy a megyében 732 esetet tartanak nyilván, ez az adat nem változott a legutóbbi jelentéshez képest. Az aktív fertőzöttek száma Maros megyében jelenleg 14, 38 személyt megfigyelés alatt tartanak a fertőzés gyanújával. Házi elkölönítésben 1.789 személy tartózkodik, intézményes karanténban pedig 32 fő.