Környezetkímélő kisdiákokat díjaztak

Marosvásárhelyen tíz oktatási intézményben több száz gyerek ment iskolába szeptember 16. és 27. között környezetkímélő módon: hajtánnyal, kerékpárral, tömegközlekedési eszközzel, gyalog vagy közös autóval. A Maros Közösségi Alapítvány szervezésében az említett periódusban tartották meg a kampányt, amely keretében arra buzdították a kisiskolásokat, hogy az említett lehetőségek valamelyikét használva menjenek iskolába.

A környezetbarát módon való közlekedést a tanító nénik ponttal jutalmazták, a kampány végén így tudták felmérni a kezdeményezés sikerességét.

A Maros Közösségi Alapítvány ma ajándékot vitt a Művészeti Líceumban tanuló kisiskolásoknak: tolltartót, pólót kaptak a gyerekek, illetve egy bicikliparkolót, amelyet az iskola udvarán helyeztek el, jutalmul amiatt, hogy – szüleik és tanítóik támogatásával – fogékonyak voltak a felhívásra, és sokan választották a két keréken való közlekedést.

Csizmadi Csilla tanító néni átadja a harmadikosoknak az Alapítvány ajándékát

Heim László szervező elmondta, idén harmadik (a Művészetiben negyedik) éve tartják meg a kampányt, és voltak adataik arról, hogy előtte milyen arányban használták a gyerekek a kétkerekű járgányokat, illetve a tömegközlekedési eszközöket, és 20 százalékos növekedést tűztek ki célul. Ez a legtöbb iskolában sikerült, de ott, ahol nem jegyeztek ekkora arányt, a referencia érték is legalább 70 százalék volt (tehát a kampány előtt is a kisiskolások legalább 70 százaléka közlekedett környezetkímélő módon).

A harmadikosok tanítónője, Csizmadi Csilla elmondta, bár a kampány szeptember végén lejárt, a gyerekek továbbra is kedvüket lelik abban, hogy gyalog, kerékpárral, hajtánnyal vagy tömegközlekedési eszközzel járjanak iskolába, ebből a szempontból is sikeres volt az akció.

A gyerekek szerint is sokkal egészségesebb így közlekedni, és az is jó móka, hogy olykor szüneteken is engedélyt kapnak a kétkerekűek használatára – mesélték a tanulók  pontmaros.ro-nak.

A kampányban résztvevő iskolák:

II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Főgimnázium

Nicolae Bălcescu Gimnázium (waldorf)

Művészeti Líceum

Bolyai Farkas Elméleti Líceum

Dr. Bernády György Gimnázium

Tudor Vladimirescu Gimnázium

Szász Adalbert Sportiskola

Friedrich Schiller Gimnázium

Európa Gimnázium

Nicolae Bălcescu Gimnázium