Körvonalazódik a magyar összefogás

Elkezdődtek a tárgyalások: a decemberben esedékes parlamenti választásra szóló esetleges együttműködésről folytattak megbeszélést csütörtökön Kolozsváron az RMDSZ és az Erdélyi Magyar Szövetség vezetői. Megegyezés még nem született az RMDSZ és az EMSZ képviselői közötti találkozón, de a jó hangulatú beszélgetést jövő héten egy újabb követi majd. Egyelőre elveket igyekeztek leszögezni, befutó helyekről nem volt érdemi tárgyalás.

Az erdélyi magyar pártok megegyezésére és összefogására van szükség az öt százalékos küszöb átlépéséhez a december elején tartandó parlamenti választásokon – véli Tőkés László. Kijelentette: az összefogás egyedül a Romániai Magyar Demokrata Szövetségen múlik, és a “magyarországi szövetségesek” közvetítését és támogatását kérte az összefogás megvalósításához. Kijelentette, a parlamenti választások magyar sikeréhez teljes körű összefogásra, és egy hiteles RMDSZ-re van szükség, “mely nem csupán a román pártokkal hajlandó a párbeszédre és az együttműködésre, hanem a magyarokkal is szót tud érteni”.

Egy nappal korábban a Kelemen Hunor elnök azt mondta, az RMDSZ a 2016-os parlamenti választáson is megteremtette a magyar összefogást, ez most sem rajta fog múlni. A politikus hozzátette: fontos, hogy legyen párbeszéd, magyar összefogás, ezért kész meghallgatni a Magyar Polgári Párt és az Erdélyi Magyar Néppárt javaslatait, a jelöltállítással kapcsolatos végső döntést pedig az önkormányzati választásokon elért eredmények figyelembe vételével legkésőbb október 20-ig kell meghozniuk.