Közös erővel vonzana Székelyföldre a turistákat a három megye

Erdély és ezen belül Székelyföld turisztikai népszerűsítésének lehetőségeiről szerveztek beszélgetést Maros, Hargita és Kovászna megye turisztikai egyesületei, amelyen jelen voltak a három megye önkormányzatainak képviselői, valamint a turisztikai irodák és ügynökségek, a szállodaipar, illetve repülőtéri transzfer szolgáltatásokra szakosodott cégek képviselői is.

A találkozó fő témája a turizmusban érdekelt felek közötti együttműködés fontossága volt, hiszen közös erővel lehet csak elérni azt, hogy a turisták számára a lehető legszínvonalasabb szolgáltatásokat tudják biztosítani. A három megye turisztikai desztináció menedzsmenttel foglalkozó egyesületei arra kérték a jelenlévőket, legyenek partnerek abban, hogy minél több turisztikai csomagot dolgozzanak ki közösen, hogy lehessen konkrét programokat kínálni a külföldi turisták számára. A turisztikai egyesületek be is mutattak pár javaslatot fly and drive típusú utazási csomagokra, amelyek 3-4 napos körutakra vonatkoztak Maros, Hargita, illetve Kovászna megyében.

A megbeszélésen bemutatott statisztikai adatok szerint 2019 első hét hónapjában mind a három megyében nőtt a turisták száma, de a vendégéjszakák száma is. Így Maros, Hargita és Kovászna megyében a vendégéjszakák száma 11,5% -kal nőtt a 7,5%-os országos átlaggal szemben, az érkezések száma pedig 9,39% -kal volt nagyobb, miközben az országos növekedés csak 5,62% volt.

A találkozón szó esett arról is, hogy miként lehetne növelni a marosvásárhelyi repülőtér utasforgalmat, és milyen lehetőséget nyújt a napi rendszerességű budapesti járat arra, hogy több külföldi turistát lehessen vonzani a térségbe.

(Fotó: Henn Attila/Maros Megyei Tanács)