Köztisztasági különadó: nincs szó plusz költségről

Nincs szó plusz költségről – nyomatékosította Marosvásárhely polgármestere a köztisztasági különadóval kapcsolatban. Soós Zoltán elmagyarázta, hogy az idén bevezetett új adó tulajdonképpen a korábbi, 2020 első felében felszámított díjat váltja fel. Tehát, amíg a lakók eddig a szolgáltatónak fizették a köztisztasági díjat, idén az önkormányzatnak adó formában törlesztik ugyanazt. Tavaly egyébként az év második felében a marosvásárhelyieknek nem kellett pénz kivenniük a zsebükből erre a célra, 2020 második felében ugyanis az önkormányzat fizette e költséget a helyi büdzséből.

Soós Zoltán arra is felhívta a figyelmet, hogy senki sem fizet pluszba egyetlen személy után sem köztisztasági különadót! A köztisztasági adót az ingatlanokban élők számától függően számolják fel. Egy személyre ez az összeg havi 11,87 lej, azaz egy évre számolva 142,44 lejt. Az adónál megjelenő 427 lejes összeg tulajdonképpen 3 személyre vonatkozik. Ez a marosvásárhelyi lakásokban élők számához viszonyított átlagos szám, hasonló esetekben ugyanezt az algoritmust használja az ország valamennyi önkormányzata. Azonban ha egy lakásban ennél kevesebben laknak, ezt egy nyilatkozatban kell jelezni a hivatalnak, és ennek megfelelően számolják ki ezt az adót.

A köztisztasági adót ezentúl legfennebb két részletben lehet kifizetni a korábbi havonta számlázott szemétszállítási díj helyett. Az első részletet március 31-ig, a másodikat szeptember 30-ig kell kifizetni.