Lehetséges az összefüggés a vérrögképződés esetei és az AstraZeneca oltása között

A vizsgálatok szerint lehetséges az összefüggés a vérrögképződéssel összefüggő rendellenességek korábban jelzett nagyon ritka esetei és az AstraZeneca gyógyszergyár koronavírus elleni oltóanyaga között, a vakcina előnyei azonban továbbra is felülmúlják a lehetséges mellékhatások kockázatait – közölte az Európai Gyógyszerügynökség. Az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő amszterdami székhelyű ügynökség közleményében kiemelte: a brit-svéd gyógyszergyártó és az Oxfordi Egyetem Vaxzevria névre keresztelt oltóanyaga esetében a vérrögképződés esetleges veszélyét fel kell tüntetni a vakcina “nagyon ritka mellékhatásaként”. A Gyógyszerügynökség értékelése alátámasztja, hogy az AstraZeneca vakcinája biztonságos, és hatékonyan képes megelőzni a koronavírus okozta betegséget, csökkenti a kórházi kezelés és halálesetek kockázatát – tették hozzá. Hangsúlyozták, hogy a koronavírus okozta elhalálozás kockázata sokkal magasabb, mint a vérrögképződés esetleges, nagyon ritka előfordulása. Az ügynökség nem javasol semmiféle korlátozást az oltóanyag alkalmazása tekintetében a 18 éveseknél idősebbek esetében – közölték.
Elmondták azt is, hogy az uniós gyógyszerügynökség vizsgálatot folytat az ez idáig uniós használatra engedélyezett valamennyi vakcina, köztük a Pfizer/BioNtech, a Moderna és a Johnson & Johnson oltóanyagai esetleges mellékhatásainak kiderítésére is. Mint ismert, a Gyógyszerügynökség azért végzett rendkívüli vizsgálatot, mert március elején és azóta több ország bejelentette: elővigyázatosságból ideiglenesen felfüggesztik az AstraZeneca oltóanyagának használatát, miután több olyan esetet is jelentettek, amikor vérrög képződött a beoltottak szervezetében. A korlátozást egyes országok azóta feloldották, mások megerősítették.

A román országos oltáskampány koordinátora, Valeriu Gheorghiţă katonaorvos szerdán arról tájékoztatott, hogy megbeszélést fognak tartani mindazon intézmények képviselői, amelyek illetékesek az Európai Gyógyszerügynökség AstraZeneca oltásával kapcsolatos ajánlásainak felülvizsgálatában, de jelenleg nincs arra vonatkozó adat, hogy nőne a mellékhatások kockázata. Valeriu Gheorghiţă hozzátette, egyelőre semmi nem utal arra, hogy nagyobb lenne a mellékhatások kockázata, sőt, az AstraZeneca második dózisa után sokkal ritkábban jelentkezik mellékhatás, mint az első dózis után. A vérrögképződéses mellékhatásokról a katonaorvos nyomatékosította, hogy egymillió beadott AstraZeneca oltás közül a becslések szerint körülbelül 3,5 esetben jelentkezett ez a mellékhatás, ami nagyon alacsony előfordulási rátát jelent. Azt is kifejtette, fontos, hogy dolgozzanak ki egy klinikai protokollt, amely alapján kezelhetők az esetleges mellékhatások. Gheorghiţă elmondása szerint Romániában több mint 300.000 ember kapta már meg az AstraZeneca oltás első dózisát, és senkinél nem jelentkezett vérrögképződés.

Az AstraZeneca által kifejlesztett oltás előnyei változatlanul nagyobbak, mint a velük járó kockázat – nyilatkozta mindeközben Hans Kluge, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai igazgatója. Kifejtette, hogy Európában minden huszadik másodpercben meghal valaki a COVID-19 következtében, ez a második leggyakoribb elhalálozási ok a kontinensen. Hozzátette, alapvető fontosságú, hogy a lakosság bízzon az oltáskampányban, akár a COVID elleni oltásról, akár más betegségek elleni vakcinákról legyen szó. Ezt átláthatósággal, az emberek tájékoztatásával lehet elérni. Azt is kifejtette: számítani lehetett a mellékhatásokra, ezek az oltási folyamat részét képezik. Ha az emberek tétováznak, nem szabad pellengérre állítani őket, hanem megértéssel és empátiával kell kommunikálni velük, tette hozzá a WHO képviselője.