Ma este Abszint

Újabb bemutató: az Abszint című előadás a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának a második bemutatója az augusztus végén elkezdődött új évadban, a produkciót Olt Tamás, a kaposvári Csiky Gergely Színház művészeti igazgatója (fotó) rendezte, aki egyben a darab szerzője. Az előadást a kaposvári Csiky Gergely Színházzal való koprodukcióként mutatják be. A mai bemutatót immár a színház Kistermében játsszák 19 óra 30 perctől, hiszen Romániában szeptember 1-től lehetővé tették a színházak és a mozik megnyitását bizonyos feltételek mellett. A kulturális intézmények nem tarthattak március közepétől mostanig beltéri előadásokat a koronavírus-járvány miatt.

Az Abszint egyfelvonásos zenés etűdsor, modern misztériumjáték sanzonokkal, amely egy szakítástörténetből nőtte ki magát. A földi léten túljutott hőse – a Férfi – egy toronyház legfelső emeletéről készült levetni magát. Az indulás lendületére azonban tétova zuhanás következik: a toronyház bizonyos emeletpárkányaiba belecsimpaszkodik az emlékezet, s a kivilágított ablakokon át a zuhanó kontaktust teremt a bennlévőkkel, a benti önmagával: e közjáték-stációk érintésével pereg le a háztetőről az élete – írja a rendező.

Szereplők: Sebestyén Aba, Berekméri Katalin, László Csaba, Tollas Gábor. Díszlettervező: Pintér Réka; Jelmeztervező: Lakatos Márk; Koreográfus: Gulyás Anna; Jelmeztervező asszisztens: Moldován Orsolya; Zenei vezető: Apostolache Kiss Zénó; Rendező: Olt Tamás

A 12 éven felülieknek ajánlott, román felirattal követhető előadás bemutatójára 2020. szeptember 4-én este 19:30-kor kerül sor a színház Kistermében. Következő előadások szeptember 7-én és 9-én. A járványügyi szabályozások miatt a beltéri előadások is csak korlátozott számú férőhellyel és a járványügyi intézkedések szigorú betartásával jöhetnek létre.

Jegyek a Nemzeti Színház nagytermi jegypénztárában (nyitvatartás hétköznapokon 12 és 18 óra között, telefonszám: 0365 806 865) vásárolhatók, a helyszínen előadás előtt egy órával, valamint online a www.biletmaster.ro oldalon.

A marosvásárhelyi társulat augusztus végén Méhes György Duplakanyar című vígjátékával kezdte 76. évadát.

(Fotó: Luthár Kristóf)