Már csak egy Maros megyei település számít vörös zónának

Maros megyében jelenleg egyetlen településen, Maroskecén haladja meg a három ezreléket a fertőzöttek száma – közölte a prefektúra, amely a járványügyi szabályok betartását kérte annak kapcsán, hogy bizonyos engedmények léptek életbe Maros megyében.

Mint ismert, Marosvásárhelyen 3 ezrelék alá csökkent a koronavírussal fertőzött személyek száma az utóbbi két hétben ezer lakosra vetítve, így megnyithattak vendéglők, kávézók, cukrászdák, továbbá a szórakozóhelyek, és belterük kapacitásának legfennebb 30 százalékát kihasználva fogadhatnak vendégeket. Hasonló megszorításokkal, de működhetnek a színházak, mozik is.

Az egyéb bel- és kültéri rendezvényekre vonatkozó tiltó rendelkezések továbbra is érvényben maradnak. Ugyanakkor azonban érvényben maradt a kijárási tilalom ste 11 és hajnali 5 óra között és továbbra is kötelező a védőmaszk viselése a köztereken, kereskedelmi egységekben, a közszállítási eszközökön és a munkahelyen, és hasonlóan kötelező a fizikai távolság betartása. Maros megyében egyébként 18 olyan község van, ahol egyetlen nyilvántartott fertőzött sincsen.

Romániában is a koronavírus-fertőzések terjedési ütemének további lassulását igazolták a tegnap közzétett adatok, de nagyok a regionális különbségek: leginkább a Székelyföldön sikerült megfékezni a járványt, a legnagyobb fertőzési rátát pedig a főváros térségéből jelentették. Az országban Ilfov megyében a legmagasabb, csaknem 5 ezrelékes az utóbbi kéthetes lakosságarányos fertőzési ráta, amit Bukarest követ, ahol az utóbbi két hétben a lakosság 4 ezrelékénél mutatták ki a fertőzést. Rajtuk kívül már csak az ország legnagyobb urbánus térségeit magában foglaló Temes, Kolozs, Brassó, Konstanca tartozik a vörös zónához, ahol a kéthetes fertőzési ráta még nem csökkent a lakosság 3 ezreléke alá.
A legalacsonyabb fertőzési rátát immár hetek óta Hargita megyéből jelzik, ahol keddig 0,4 ezrelékre csökkent a lakosságarányos fertőzési mutató. Kovászna megye – az olténiai Gorj után – harmadik a rangsorban, 0,73 ezrelékes fertőzési rátával.