Maros megyében egyelőre nem szigorítanak

Bár rekordszámú új koronavírusfertőzést jelentettek tegnap Maros megyében, a hatóságok egyelőre nem vezetnek be új korlátozásokat – erről döntöttek a prefektúrán megtartott munkaülésen, amely során elemezték Maros megye járványügyi helyzetét, különös hangsúlyt fektetve azokra a településekre, ahol az elmúlt 14 napban ezer lakosra számítva legalább 1,5 új esetet jegyeztek.

A megyében egyetlen olyan település van, ahol a mutató meghaladja a 3-at, Mezőbodon község, és 8 helység, ahol az 1,5-öt, ezek a települések a következők: Magyaró, Bala, Koronka, Kutyfalva, Marosszentkirály, Marosszentgyörgy, Marosszentanna és Mezőceked. A döntés értelmében folytatódnak a tájékoztató és ellenőrző akciók a megyében. Vegyes, a hatóságok, intézmények embereiből álló csapatok terepeznek, a szabályok betartásának ellenőrzése és tájékoztatás céljával.

Az országban már vannak térségek, ahol szigorítottak: a fővárosi vészhelyzeti bizottság döntése értelmében a járványhelyzet miatt Bukarestben bezárnak a bárok, klubok és más szórakozóhelyek. Emellett arról is döntés született, hogy 100 méterről 50 méterre csökkentik le a körzetet, amelyben kötelező a maszkviselés a tanintézmények környékén hétköznap 7:45 és 21:15 óra között, mutatott rá sajtónyilatkozatában a prefektus. Hozzátette, bezárják a játéktermeket és a kaszinókat, a lottóirodák és sportfogadó-irodák azonban nyitva maradnak.