Maros megyében is áldozatot követelt az influenzavírus

Tizennyolcra nőtt az influenza halálos áldozatainak száma Romániában – jelentette be az Országos Közegészségügyi Intézet keretében működő Fertőző Betegségeket Ellenőrző és Felügyelő Országos Központ. A legutóbbi két áldozat egy másfél éves, Neamţ megyei gyerek, valamint egy 49 éves, Maros megyei nő. Mindketten az influenzavírus A típusával fertőződtek meg, más betegségekben is szenvedtek, és nem voltak beoltva influenza ellen.

Jövő héten várhatóan tovább nő majd az influenzás megbetegedések száma, és a beoltottsági arányt tekintve ez nem meglepő – nyilatkozta az AGERPRES hírügynökségnek a Román Mikrobiológiai Társaság elnöke, Alexandru Rafila. A szakember rámutatott, hétről hétre egyre több légúti fertőzéses és influenzás megbetegedést regisztrálnak, és ez a tendencia minden bizonnyal jövő héten is folytatódni fog. Az, hogy mennyi ideig húzódik ez el, nagyban függ az időjárástól is – mondta. Rafila hozzátette, nem meglepő, hogy ilyen sokan megfertőződnek, hiszen a 65 év fölöttiek korosztályában a beoltottsági arány mindössze 23-24 százalékos, miközben az Egészségügyi Világszervezet ajánlása 75 százalékos beoltottságról szól.
A szakember hangsúlyozta, párhuzamosan négy típusú vírus fertőz, a gyerekeknél például a B típusú vírussal való megfertőződés esetén lépett fel a betegség súlyosabb formája.