Maros megyei tájékoztató a helyreállítási tervről

Az Országos Helyreállítási és Ellenállóképességi Terv részleteiről tájékoztatta a Maros megyei RMDSZ-es polgármestereket, alpolgármestereket, kerületi elnököket, valamint a megyei és helyi tanácsosokat Hegedüs Csilla, az Európai Alapok Minisztériumának államtitkára. Az uniós terv elsősorban a zöld átállást és a digitalizációt támogatja.

A találkozón az RMDSZ politikusa hangsúlyozta, az Országos Helyreállítási Tervbe ún. felnőtt projektek kerülhetnek be, azaz olyan pályázatok, amelyeket már korábban kidolgoztak, és legalább egy megvalósíthatósági tanulmány készült már róla. Kiemelte azokat a komponenseket, amelyekre az önkormányzatok pályázhatnak. Az önkormányzatok víz- és csatornahálózat kiépítésére kérhetnek támogatást, valamint épületek felújítására, bővítésére, energiahatékonyságuk növelésére is tudnak pályázni. Országosan 1000 – 1500 tömbház és 2000 közintézmény energiahatékonyságának növelését lehet majd elvégezni, hangzott el a találkozón.

Az egészségügy területén szociális központok építésére, már meglévők felújítására lehet pénzt igényelni, továbbá 3.000 családorvosi rendelő felújítása és teljes felszerelése is szerepel a tervben. Pályázni lehet továbbá 26 intenzív osztály kialakítása újszülöttek számára, 30 sürgősségi osztály felújítására, 10 mobil orvosi egység teljes felszerelésére, amelyeket elsősorban vidéken használnának különböző egészségügyi szűrővizsgálatok elvégzésére.  

Az oktatási program keretében zöld, azaz környezetkímélő iskolabuszok beszerzésére, 75 ezer tanterem berendezésére, didaktikai eszközökkel való ellátására, új férőhelyek kialakítására az egyetemi campusokban, okos laborokra, informatikai laborok felszerelésére nyílik lehetőség. Az oktatási program részeként 140 bölcsödét is terveznek építeni országszerte.

A zöld átállás jegyében elektromos autóbuszokra, töltőállomásokra, bicikliutak kialakítására tudnak terveket készíteni. Országszerte 3000 km kerékpár-hálózatot szeretne a kormány kiépíteni a helyi és megyei önkormányzatokkal együttműködésben. Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnöke és az RMDSZ Maros megyei elnöke a tájékoztatót követően megerősítette, hogy élni kell ezzel a lehetőséggel is, hogy a megyei- és a helyi önkormányzatok fejlesztési terveiket összehangolva közösen pályázhatnak bicikliutak kialakítására.

Jelentős összeget lehet fordítani továbbá szociális és ifjúsági lakások építésére, digitális közlekedési berendezésekre, digitális jelzőlámpák felszerelésére. 

Külön költségvetésből gazdálkodhatnak a romániai községek, összesen 255 ezer eurót fordíthatnak épület fejlesztésekre, energiahatékonyságra, zöld közlekedésre, illetve a szociális-, egészségügyi szolgáltatások javítására. 

A turisztikai fejlesztések keretében az épített és természeti örökség hasznosítására vonatkozó terveket dolgozott ki a kormány. Ennek részét képezik a kastélyok, kúriák, római kori erődítmények, borászatok, hagyományos parasztházak felújításának támogatása. Az Országos Helyreállítási Tervben szerepel továbbá emlékmúzeumok kialakítása is. Egy ilyen létesítményt – Fotográfiai Múzeumot – hoznának létre Marosvásárhelyen közel 10 millió eurós beruházással. Ennek részleteiről a marosvásárhelyi önkormányzat RMDSZ-es tanácsosaival külön egyeztetett az államtitkár, de más marosvásárhelyi fejlesztési lehetőségek is szóba kerültek.

Az Európai Unió helyreállítási alapjából 29,2 milliárd eurót kap Románia, amelynek egy része vissza nem térítendő támogatás, másik része pedig alacsony kamatú hitel. Ehhez Romániának egy szakszerűen elkészített tervet kell benyújtania az Európai Bizottsághoz, amely várhatóan szeptemberben írja alá Románia országos helyreállítási tervét.

“Ez egy kihagyhatatlan lehetőség, és a Maros megyei településeknek készen kell állniuk az uniós pénzek fogadására. Ezért is fontosak ezek a szakmai találkozók, hogy minden felmerülő kérdésre választ kapjunk szakemberektől”- összegzett a találkozó végén a megyei önkormányzat elnöke.