Maros megyét sem kerülte el a vihar

Maros megye egy részében is narancssárga riasztás volt érvényben ma reggelig, a katasztrófaelhárítók szerint akadtak gondok itt is.

A Ratosnya és Dédabisztratelep közötti vasútra dőlt egy fa, azonnal le kellett állítani a helyszínhez már közel járó, 120 utast szállító Budapest-Brassó között közlekedő vonatot. Ratosnya vonatállomásán kellett ugyanakkor vesztegelnie a Bukarest és Marosvásárhely között közlekedő vonatnak is, 30 utasával. A problémát késő estig sikerült megoldani, a szerelvények folytatták útjukat.

Szintén tegnap fa dőlt az úttestre este Nyárádgálfalva és Balavásár között, itt egy sávon leállították a forgalmat a fa eltávolításának idejére. A helyszínre az ákosfalvi önkéntes tűzoltók és a rendőrség is is kiszállt.

Országszerte gondot okozott a vihar: Hargita megyében az erős szél döntött ki fákat, emiatt lezárták a forgalom előtt a pl. a Gyergyószentmiklóst Parajddal összekötő országutat, Parajd és Borzont közötti szakaszán. Lezárták az autós forgalmat a Gyergyószentmiklós és a Gyilkos-tó közötti országúton is, miután többtucatnyi fa dőlt ki az úttestre. Baleset is történt: Csíkszereda Székelyudvarhely felőli kijáratánál egy fa rádőlt egy mozgásban levő kisbuszra, betörve a szélvédőjét. Ebben a balesetben senki nem sérült meg, de a jármű nem tudta folytatni az útját. A Maroshévíz és Bélbor közötti úton egy teherautóra dőlt egy fa. A jármű sofőrje a roncsok közé szorult, és elvesztette eszméletét.

Gondok voltak Borszéken, illetve többek között Brassó, Prahova és Argeș megyében is.

Az igazgatók kérésére felfüggesztették az oktatást Balánbányán a Liviu Rebreanu és a Geo Bogza iskolában az időjárás miatt – közölte tegnap este a megyei főtanfelügyelő-helyettes. Az intézkedés több mint 550 tanulót és óvodást érint. Az elmaradt órákat a jövő hét folyamán pótolják be.