Marosvásárhelyen lesz az ország első fotómúzeuma

A multifunkcionális múzeumot alakítanak ki Marosvásárhelyen a volt Domokos házban. A fotómúzeum az országos helyreállítási tervének részeként valósul meg. A befektetés összege több mint tíz millió euró. Erről Hegedüs Csilla, az európai alapok minisztériumának államtitkára tegnap egyeztetett Marosvásárhelyen, ahol Péter Ferenccel, Maros Megye Tanácsának elnökével valamint a megye polgármestereivel, önkormányzati képviselőivel találkozott. Az eseményen az államtitkár bemutatta az országos helyreállítási tervet, és az RMDSZ marosvásárhelyi frakciójával a pályázati lehetőségekről egyeztetett.

„Ezeknek a bemutatóknak a célja, hogy önkormányzati vezetőink, vállalkozóink időben értesüljenek ezekről a lehetőségekről, és már most kezdjenek el tervezni, készülni, hogy akkor, amikor szeptemberben aláírjuk az országos helyreállítási tervet, ott legyünk a rajtvonalnál, és adjuk le azokat a pályázatokat, amelyek településeink fejlődéséhez, biztonságához, jólétéhez járulnak hozzá” – nyilatkozta az államtitkár.

Marosvásárhely nagyon gazdag történelemmel rendelkezik a fényképészet területén. A 19. század eleje óta több mint 120 fotóműhely működött, amelyek anyagát részben a Maros Megyei Múzeum gyűjteményei őrzik, beleértve az egykori Kantor stúdió adományait is.

„A város fontos központtá válhat a romániai fotótörténet szempontjából, olyan multifunkcionális teret akarunk itt kialakítani, amely nagy hangsúlyt fektet az élményközpontúságra, a digitalizációra, és lehetőséget ad a különféle kiállításokra, bemutatókra, műhelyek és egy kutatóközpont működtetésére is” – részletezte Hegedüs Csilla.

(közlemény)