Mától 3 és 13 százalék közötti mértékben drágul a villamos energia egyesek számára

Romániában mától szolgáltatótól függően 3 és 13 százalék közötti mértékben drágul a villamos energia több millió fogyasztó számára, akik a január 1-jei árliberalizáció után nem kötöttek szolgáltatójukkal új szerződést, amely alapján a villamosenergiát a szabadpiaci árak szerint, olcsóbban fizethetnék. Nagy-Bege Zoltán, az országos energiaár-szabályozó hatóság alelnöke közölte, hogy a 8,9 millió fogyasztónak több mint a fele kötött új, szabadpiaci áron alapuló szerződést szolgálatójával. Azok a fogyasztók azonban, akik erre nem voltak hajlandóak, és az egyetemes szolgáltatási csomagnál maradtak, azok számára a villamosenergia-szolgáltatás várhatóan 3-13 százalékkal kerül többe július 1-től.


Mint ismert, január 1-től az árszabályozó hatóság rákényszerítette a szolgáltatókat, hogy átmenetileg hat hónapon át az alacsonyabb árakat biztosítsák valamennyi fogyasztónak, mivel a január 1-jei árliberalizációkor csak 3 millió fogyasztó kötötte meg az előnyösebb új szerződést. Most számuk meghaladja a 4,45 milliót, viszont a szolgáltatók július 1-től többet nem kötelesek az olcsóbb árajánlatot biztosítani a fogyasztóknak.

Mától egyébként a gáz árát sem szabályozzák többé hatóságilag a háztartási fogyasztók számára. A villamos energia esetében végrehajtott év eleji liberalizáció komoly hatással volt az inflációra, amelynek emelkedését főleg az áram drágulása serkentette.