Mától két helyszínen oltathatják be magukat Marosvásárhelyen a második szakasz kedvezményezettjei

Romániában elkezdődött az oltási kampány második szakasza, amelyben a 65 év fölöttiek, a krónikus betegségben szenvedők, valamint a társadalom számára kulcsfontosságú ágazatokban dolgozók kaphatják meg a koronavírus elleni védőoltást. Utóbbi csoportba sorolták az államigazgatásban dolgozókat, a hadsereg, a rendőrség, a nemzetbiztonság és az igazságszolgáltatás személyzetét, valamint az alapvető élelmiszerek előállítóit, szállítóit és forgalmazóit, az energiaiparban dolgozókat, a gyógyszerészeket és gyógyszerszállítókat, az áru- és személyszállítókat, a tanárokat, a papokat, a hulladékgazdálkodásban dolgozókat és a veszélyeztetett újságírókat is.


A második szakasszal párhuzamosan folytatódik a kampány első szakasza is, amelyben az egészségügyi intézmények és a szociális intézmények személyzete és gondozottjai kapják meg az oltást. A román hatóságok 250 ezerre becsülték az ebbe a kategóriába tartozók számát, közülük csütörtökig közel 169 ezren kapták meg az első oltást, ami körükben 67,5 százalékos átoltottságot fog jelenteni. A hatóságok azzal számolnak, hogy január végéig a kategória 85 százalékát sikerül beoltani.

Ma kezdődik Marosvásárhelyen is az oltási kampány második szakasza. A polgármesteri hivatal, a közegészségügyi igazgatóság és a prefektúra képviselői a Tudor Vladimirescu Gimnázium (volt 20-as iskola) tornatermében és a Mihai Eminescu Ifjúsági Házban működő helyszíneken jártak, és megállapították, hogy mindkettő megfelelően felszerelt és működőképes. A helyszínen tartózkodó egészségügyi személyzet minden szükséges támogatást megkap. Valamennyi oltási ponton egy magyar nyelvet is ismerő orvos és asszisztens lesz szolgálatban elkerülendő az esetleges nyelvi nehézségekből adódó félreértéseket. Így valamennyi oltásra jelentkező marosvásárhelyi számára érthető nyelven kapja a szükséges információkat a szérum beadása előtt.

Maros megyében 16 településen összesen 28 oltóközpontot fognak kialakítani, az oltáskampány második szakaszának kezdetén egyelőre 10 oltóponton fogadják a pácienseket. Marosvásárhelyen tehát a Mihai Eminescu Ifjúsági Házban és a Tudor Vladimirescu Gimnázium sporttermében van oltózköpont. Szászrészegenben az Ifjúsági park melletti sportteremben, Segesváron a Zaharia Boiu Gimnáziumban, Ludason a városi sportcsarnokban, Dicsőszentmártonban a Victoria teremben, Nyárádszeredában és Görgényben pedig a művelődési házban alakítottak ki oltóközpontot.