Meghosszabbítják a veszélyhelyzetet, betiltanak bizonyos ünnepségeket

Újabb 30 nappal meghosszabbítják a veszélyhelyzetet Romániában október 15-étől kezdődően. A döntést az országos vészhelyzeti bizottság tegnap esti ülését követően jelentette be Nelu Tătaru egészségügyi miniszter. A tárcavezető hozzátette, a testület keddi ülésén jóváhagyták a magas járványügyi kockázatot jelentő államok listáját. A jegyzéken szereplő államokból Romániába érkezőknek 14 napra karanténba kell vonulniuk, leszámítva azokat, akik legtöbb három napra érkeznek Romániába. Ők az utazást megelőző 48 órában végzett negatív koronavírusteszttel kiválthatják a karantént – ismertette Nelu Tătaru.

Tilos esküvőket, keresztelőket, ünnepségeket tartani

Döntés született ugyanakkor újabb korlátozási intézkedésekről: tilos az elkövetkező időszakban esküvőket, keresztelőket, ünnepségeket tartani mind kül-, mind beltéri helyszíneken – közölte tegnap esti sajtóértekezletén Raed Arafat államtitkár. A templomi keresztelő, amin legtöbb 16 személy vehet részt, nem esik a tiltás hatálya alá – pontosított Arafat. Az országos katasztrófavédelem vezetője kifejtette: azokon a településeken, ahol az új koronavírus-fertőzések 14 napra összesített aránya ezer lakosra vetítve kisebb vagy egyenlő 1,5-tel, 50%-os kapacitással működhetnek a színházak, mozik és előadótermek, illetve az éttermek és kávézók.“Ha az arány ezer lakosra vetítve 1,5 és 3 között alakul, az említett intézmények 30%-os kapacitással működhetnek, legkésőbb 23 óráig, amennyiben pedig meghaladja a 3-at, felfüggesztik ezek tevékenységét” – magyarázta az államtitkár. Maros megyében 17 településen haladta meg ez a mutató az 1,5-öt: Marosvásárhely, Nyárádtő, Magyaró, Bala, Marosvécs, Koronka, Maroskeresztúr, Oláhkocsárd, Kutyfalva, Tekeújfalu, Mezőbodon, Mezőrücs, Marosszentkirály, Marosszentgyörgy, Marosszentanna és Vajdaszentivány

Arról is döntöttek, hogy a szabadban mindenütt kötelező lesz a védőmaszk viselése azokban a térségekben, ahol az elmúlt 14 napban jegyzett új megbetegedések összesített száma ezer lakosra vetítve meghaladja a 3-as küszöbértéket. Azokon a településeken, ahol a fertőzöttségi arány 3/1000 alatt van, a zsúfolt helyeken kötelező a védőmaszk viselése.

Gyorsul a vírus terjedése, a fővárosban bezárnak az iskolák

Három megye kivételével most már Románia szinte egész területén gyorsul a koronavírus-járvány terjedése, a legnagyobb fertőzési rátával rendelkező fővárosban pedig a hatóságok az iskolák bezárására készülnek. A közegészségügyi hatóság most közzétett heti elemzése szerint nincs már olyan térsége az országnak, ahol csökkenne a fertőzés terjedésének üteme. A közölt “veszélyeztetettségi” térképen – amelyet az egészségügyi rendszer terheltsége és a Covid-19-ben szenvedő súlyos betegek rendelkezésére álló intenzív terápiás ágyak száma alapján készítettek – Arad, Szatmár és Máramaros megye kivételével egész Erdély, országos szinten pedig a 41 megyéből 27 veszélyeztetett térségnek számít a koronavírus-járvány szempontjából.

Maros megyében az utóbbi 24 órában 115 személynél mutatták ki a koronavírus-fertőzést. A prefektúra legutóbbi tájékoztatása szerint eddig összesen 2612-ten fertőződtek meg. Jelenleg 198 személyt kezelnek a Maros megyei kórházakban koronavírussal. Eddig 810-zen meggyógyultak, 552-ten pedig 10 napos kórházi tartózkodás után hagyták el az egészségügyi intézményt, 181-gyen pedig saját kérésre távoztak.  Eddig Maros megyében 146 személy veszítette életét a koronavírussal összefüggő okok miatt.