Meghosszabbították a veszélyhelyzetet

A kormány újabb harminc nappal meghosszabbította a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzetet. A mától életbe lépő szabályozás az eddig alkalmazott korlátozásokat tartja életben. Előírja egyebek között a szájat és az orrot eltakaró maszk viselésének kötelezettségét a közterületeken, a kereskedelmi egységekben, a közszállítási eszközökön, valamint a munkahelyeken.

A koronavírus elleni védőoltási kampányt koordináló országos bizottság elnöke, Valeriu Gheorghita katonaorvos ugyanakkor bejelentette: péntek délutántól kezdődik azoknak az előjegyzése, akik a kampány második szakaszában kaphatják meg a védőoltást. A második szakaszban a 65 év fölöttieket, a krónikus betegségekben szenvedőket, valamint a kulcsfontosságú területek dolgozóit oltják be előzetes regisztráció alapján. Az oltásra az interneten vagy telefonon lehet feliratkozni. Egy személy tíz hozzátartozóját is felírathatja. A krónikus betegségekben szenvedők számára a háziorvos, a kulcsfontosságú területek dolgozói számára pedig a munkáltató kérheti az oltást.

Az idős személyek családorvosuk közvetítésével kérhetnek előjegyzést a koronavírus elleni oltásra – nyilatkozta az országos oltókampány koordinátora. Valeriu Gheorghiţă azt mondta, azért javasolják az idős személyeknek, hogy családorvosuk közvetítésével regisztráljanak a koronavírus elleni oltásra, mert ő ismeri a legjobban egészségi állapotukat, és tud megfelelő információkkal szolgálni az oltásról, a vakcina jótékony hatásairól. A szakember szerint egyelőre nincsenek információk arról, hogy milyen az oltási kedv az idős korosztály körében.