Mi volt az az orrfacsaró bűz?

Beindítottak egy ammóniatermelő berendezést az Azomures vegyipari kombinátban, a procedúra miatt volt érzékelhető az orrfacsaró bűz tegnap délután Marosvásárhelyen.

A lakók az 112-es segélyhívón is jelezték, hogy már a városközpontban is érződik az ammóniaszag. A vészhelyzetisek kivonultak a műtrágyagyárhoz, felvették a kapcsolatot az üzem vezetőségével. A katasztrófavédők meg akartak bizonyosodni, hogy nincsenek gondok, emiatt szálltak ki a helyszínre.

A vegyipari kombinát nem késlekedett a magyarazáttal: elindítottak egy ammóniatermelő berendezést, emiatt keletkezett a szag. Az Azomures szóvivője szerint sem az alkalmazottak, sem a lakosság nem volt veszélyben. Ovidiu Maior hozzátette, méréseik szerint a levegő ammóniaszintje nem haladta meg a megengedett értéket.

Ezzel szemben a Maros Megyei Környezetvédelmi Ügynökség illetékese szerint a mobil mérőműszerük 13.30 és 14.30 között két alkalommal mért a megengedett maximális értéknél magasabb ammóniaszintet. Cristina Pui azt nyilatkozta a közszolgálati rádiónak, hogy a berendezést kedvezőtlen körülmények között, ködben helyezték üzembe, ez is hozzájárulhatott a kellemetlen szag terjedéséhez. Az ügynökség továbbította a mért adatokat a Maros Megyei Környezetvédelmi Őrségnek és a Maros Megyei Egészségügyi Igazgatóságnak.