MuresMobil: Szelídítsük meg együtt a marosvásárhelyi forgalmat!

A közösségi összefogás erejével, a fenntartható mobilitás elveit alkalmazva hozhat pozitív változást a Marosszéki Közösségi Alapítvány legújabb kezdeményezése, a MuresMobil.ro. Az online platform kettős célt szolgál: egyrészt összefogja a meglévő forgalomcsillpítási kezdeményezéseket, másrészt a marosvásárhelyi lakosság bevonásával felkínálja a lehetőséget a civilek, civil aktivisták számára, hogy bekapcsolódjanak a kerékpáros infrastruktúrát és gyalogos övezeteket értintő városfejlesztési projektek alakításába.

A MuresMobil weboldalon két nyelven találnak bővebb tájékoztatást a több éves hagyománnyal rendelkező figyelemfelkeltő rendezvényekről, mint például a Breakfast4Bikers, Critical Mass, Skirtbike, Pedaleaza/Tekerj, valamint a tudatosító kampányokról, mint „Oszkár, a kígyó”, „Iskolába 2 keréken”, “Parking Day” és “Biciklitárolók”.

A MuresMobil kezdeményezés célja további figyelemfelkeltő, tudatosító kampányok, biciklis közlekedési oktatóprogramok, városi fenntartható mobilitási mikroprojektek, szakmai fórumok szervezése és konkrét tárgyalások kezdeményezése a döntéshozókkal annak érdekében, hogy mielőbb kiépüljön Marosvásárhelyen a kerékparos-gyalogos infrastruktúra.

A MuresMobil weboldal előnye, hogy egy közös platformot biztosít a kerékpáros közösségnek, melyen keresztül a kezdeményezésekről tájékozódhat és aktívan bekapcsolódhat. Ezt megteheti önkéntesként, tagként vagy támogatóként. Az önkéntesek számára bővebb tájékoztatást a választott projekt kapcsán a szervezők adnak személyesen, míg a tagok/tamogatok választhatnak a jelképes összegű támogatási csomagok közül – állítják a kezdeményezők.

A tagság értékes kedvezményekkel, ajándékokkal is jár, ugyanakkor a havi rendszerességgel fizetett adományozással segítheti a Közösségi Alapítvány munkáját, mert a támogatások révén meg tudja őrizni függetlenségét és bizonyítani tudja a kerekpárosok civil osszefogásának erejét. 

„Közösségi összefogás eredményeként sikerult 2 rollertárolót elhelyezni a Bernády Gimnázium udvarán. Az európai mobilitási hét keretében, szeptemberben megrendezésre kerülő Közlekedési Kígyó játék alkalmával szeretnénk a 2 hetes tudatosító kampányban résztvevő iskolákat fedett roller tárolókkal ellátni. Ezt a polgármesteri hivatallal partnerségben szeretnénk megvalósítani“ – áll a sajtóközleményben.