Óvatosságra int a Maros Megyei Hegyimentő csapat

A hétvége, és a meleg idő közeledtével egyre többen döntenek úgy, hogy túrázni mennek. A kígyómarás veszélyére figyelmeztet a Maros Megyei Hegyimentő Szolgálat.

A kígyókkal való találkozás hegyvidéki területeken nem ritka jelenség, azonban kevesen tudják, hogyan viszonyuljanak a kígyóhoz. A szakemberek tanácsai szerint semmiképp ne piszkáljuk, ne provokáljuk az állatot, ha meglátjuk, igyekezzünk kikerülni azt. A saját biztonságunk érdekébe viseljünk bakancsot és hosszú nadrágot, de elengedhetetlen megvizsgálni alaposan a terepet, ha leülni készülünk a földre vagy egy kőre. Ha túl későn vesszük észre a kígyót, álljunk meg mozdulatlanul és várjuk meg, míg elmegy.

Romániában a vipera az egyetlen mérges kígyófaj, amely még 2000 méter tengerszint feletti magasságban is megtalálható.

A kígyómarás jellegzetes tünetei: lüktető fájdalom, duzzadt testrész, két piros pont egy centiméternyi távolságra egymástól, hányinger, látás- és légzészavar, hasi fájdalmak. A Hegyimentő szolgálat közleménye szerint, ha valakit kígyómarás ér, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot, és lehetőség szerint árnyékos helyen várjuk a mentőcsapatot. A harapás feletti részen, kompresszoros kötés alkalmazása is javallott. Tilos a mérget szájjal kiszívni, a megmart részt nem szabad megégetni, de a sérült fizikai megerőltetése is kerülendő.

A Maros Megyei Hegyimentők csapata minden túrázót arra kér, hogy figyelmesen és óvatosan túrázzanak, hogy senkinek ne essen bántódása.