P.Daea: 300 ezer, területalapú támogatásra vonatkozó kérést dolgoztak fel

A várható 900 ezer közül mintegy 300 ezer, területalapú támogatás előlegre vonatkozó kérést már feldolgoztak – jelentette be hétfő este a közszolgálati televízió műsorában Petre Daea mezőgazdasági miniszter.

A tárcavezető megerősítette: október 16-án éjfél után megkezdik az előlegek kiutalását és november 1-jéig a gazdák 80 százaléka hozzájut a pénzhez, év végéig pedig mindenki megkapja a neki járó összeget.

A Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) adatai szerint május 15-éig összesen 846.600 mezőgazdász nyújtott be kérést területalapú támogatásra, összesen 9,7 millió hektárra.

A miniszter emlékeztetett: az Európai Unióhoz való csatlakozáskor Romániában hárommillió tonna búza termett, ehhez képest az utolsó három esztendő mindenikében a hozam meghaladta a tízmillió tonnát.

Petre Daea, hogy bebizonyítsa, hogy jó visszhangja van a Válaszd a birkát programnak, az élő adásban felhívott telefonon egy gazdát, aki megerősítette: ‘nagyszerűen működik a program’. AGERPRES/(HU – szerkesztő: ERDÉLY András)