Pali és Lea. Kamaszkori állapotok: serdülők és szülők megpróbáltatásai

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata idén is középiskolásokat céloz meg új produkciójával, a Pali és Leával. Az osztálytermi előadást hétfőn mutatták be először a Bolyai Farkas Elméleti Líceumban.

A projekt vezetői, a szereplők, a darab írója és az első nap nézői a Bolyaiban

A Pali és Lea című projekt egy 15-18 éveseket és szüleiket megcélzó komplex színházi nevelési program, amelynek keretében a résztvevő tanulók Adorján Beáta drámaíró Pali és Lea című darabja nyomán készült osztályterem-színházi előadást tekintik meg, valamint az előadáshoz tartozó, azt feldolgozó, vezetett foglalkozáson vesznek részt. Az előadás vagy jelenetsorok előtt, után, közben megvalósuló nyílt interakciók kiegészítik, folytatják a történetet, mélyíthetik és/vagy szélesíthetik a téma megértését, de elsődleges céljuk, hogy egy adott problémával kapcsolatban változást idézzenek elő a megértésben.

A történet mindennapos a serdülők és szüleik életében: két kamasz, Pali és Lea szerelmesek lesznek egymásba. Onnantól kezdve valami, vagyis minden megváltozik. A két kamasz elkezdi egymást megismerni és felfedezni, de ez a közös út egyben a saját identitásuk feltérképezése is. Csakhogy amit a kamaszok éreznek és jónak látnak, azt a szülők teljesen másként értelmezik, sőt ellenzik.

Pali és Lea ( Kádár L. Gellért és Gecse Ramóna)

Az előadás túl azon, hogy megnevettet, néha pedig könnyeket csal a néző szemébe, néhány olyan kérdést is felvet, amellyel óhatatlanul találkoznak a szülők, pedagógusok és maguk a kamaszok, pl.: a féltő és aggódó szülőt gyermekére erőltetheti saját akaratát? Generációs szakadékról van itt szó, vagy sokkal inkább figyelemhiányról, arról, hogy a szülő esetleg nem figyel oda eléggé a gyerekére, nem hallja meg, amit az mond neki?

A tanulók közösen gondolják tovább a felvetett témákat, jeleneteket.

Mind a felnőttek, mind a fiatalok magukra, társaikra, családjukra ismerhetnek Pali és Lea története által, de a szórakozás és élmény mellett az előadás jó kiindulópont egy olyan beszélgetésre, amely a felnőtté válás, a párkapcsolatok és a szülőkkel való kapcsolat problémáit, nehézségeit, de szépségét is körüljárja. Jó lehetőség arra, hogy a fiatalok beszéljenek erről, kimondják gondolataikat, megismerjék és megérthessék a szülők nézőpontjait, motivációit.

Szereplők: Berekméri Katalin, Csíki Szabolcs, Fodor Piroska, Gecse Ramóna, Kádár L. Gellért

projektvezető: Gecse Ramóna

projektkoordinátor: B. Fülöp Erzsébet és Berekméri Katalin

Időpontfoglalás: 0743-854.707, 0749-800.106

(Fotók: Bereczky Zsolt, MNSz)