Robbanás történt éjszaka az Azomureş vegyipari kombinátnál

Robbanás történt éjszaka 1 órakor a marosvásárhelyi Azomureş vegyipari kombinátnál.

A robbanást tűz követte, az incidensben egy 50 év körüli személy megsérült, felső végtagtörést szenvedett.

A robbanást követően a katasztrófavédelem üzenetet küldött a lakosságnak a RO-ALERT rendszeren keresztül, amelyben arról biztosítottak mindenkit, hogy nincsenek problémák, ellenőrzés alatt tartják a helyzetet.

A vállalat később a Facebookon közölte, hogy az egyik ammóniagyártó berendezés beindításakor ütött ki a tűz, amelyet sikerült teljesen eloltani. A berendezést leállították, és kihangsúlyozták, hogy ammóniaszivárgást nem észleltek.


Az országos katasztrófavédelmi főfelügyelőség (DSU) szerda reggeli tájékoztatása értelmében a berendezést, amelynél felcsaptak a lángok, nyomásmentesítették, a környéket – megelőző jelleggel – továbbra is megfigyelés alatt tartják. Az éjszaka a kémiai, biológiai, radiológiai és nukleáris (CBRN) klaszter csapatát is kivezényelték a helyszínre.

“Ez idáig nem észlelték veszélyes anyag jelenlétét a levegőben” – fogalmazott a DSU, hozzátéve, az országos katasztrófavédelem is szakembereket küld Marosvásárhelyre, akik az IGSU főfelügyelő-helyettesének irányításával fogják felmérni a helyzetet.