Románia segítséget ajánlott Horvátországnak

Újabb, a korábbiaknál erősebb, 6,3-as erősségű földrengés rázta meg Horvátországot tegnap kora délután, a természeti katasztrófának több halálos áldozata van, köztük egy gyermek is – közölte a helyi sajtó. Húsz sérültet vittek kórházba, amelyből ugyanakkor evakuálni kell a betegeket, mert nem biztonságos. A földrengés epicentruma Zágrábtól 46 kilométerre, a közép-horvátországi Petrinja közelében volt, ahol több épület is összedőlt.A földmozgást egész Horvátországban, de a szomszédos országokban, köztük Magyarországon is érezni lehetett. Két napon belül ez volt a harmadik földrengés a térségben, egy nappal korábban egy 5,4-es, majd egy 4,9-es erősségű földrengés is megrázta Horvátországot. A nemzeti válságstáb azonnali hatállyal feloldotta a január 8-ig tartó lakhelyelhagyási tilalmat, amelyet a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére rendelt el még december 23-án. Az ország egyes részein nincs áramszolgáltatás, nem működik a telefon és az internet. A hatóságok arra kérik az embereket, hogy hagyják szabadon a még működő telefonvonalakat.

Románia szolidáris Horvátországgal – írta a Twitteren Klaus Iohannis államfő azt követően, hogy a Nyugat-Balkán vidékét erős földrengés rázta meg, az államfő továbbá jelezte, hogy Románia készen áll arra, hogy segítséget nyújtson. Megszólalt az országos katasztrófavédelmi főigazgatóság is, facebook-bejegyzésében azt írja, csapatai felkészültek arra, hogy Zágrábba utazzanak, amennyiben ezt Horvátország az uniós polgári védelmi mechanizmuson keresztül kéri.

Körülbelül két órával az óriási erejű horvátországi földrengés után Olaszország északi részében, Verona tartományban is 4,5-ös erősségű földmozgást regisztráltak. A földrengés epicentruma Salizzoléban volt, 9 kilométeres mélységben. Károkról egyelőre nincs jelentés.