Szijjártó Péter Marosvásárhelyen: “Az európai uniós források a közös európai gazdasági teljesítmény nyomán jöttek létre.”

Az Európai Unió német elnökségének kell kiutat találnia az EU következő hétéves költségvetési ciklusa kapcsán kialakult helyzetből – mondta Marosvásárhelyen Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere. Az uniós költségvetéssel kapcsolatos újságírói kérdésre válaszolva Szijjártó kifejtette: Magyarországnak is, Romániának is járnak az európai uniós források.

„Itt az ideje, hogy Brüsszel végre maga mögött hagyja azt a hazug percepcióépítést, amely azt a hamis képet kívánja kialakítani, mint hogyha az európai uniós források a nyugat-európai barátaink jófejségéből jöttek volna létre, vagy mintha egy humanitárius adományként kerülnének ide Közép-Európába. Ez nem így van. Az európai uniós források a közös európai gazdasági teljesítmény nyomán jöttek létre, amiben ugyanúgy benne van a román, a magyar, szlovák, cseh, lengyel emberek munkája, mint a nyugat-európai nemzetekhez tartozó emberek munkája is. Ezért szeretném rögzíteni, hogy az európai uniós források nekünk járnak. És ezért valami fajta szubjektív, senki által pontosan körül nem írt feltételhez kötni ezeknek a nekünk járó forrásoknak a lehívhatóságát, az egészen egyszerűen elfogadhatatlan számunkra. De nemcsak hogy elfogadhatatlan számunkra, hanem ezt mi az európai értékekkel és az európai szerződésekkel is ellentétesnek gondoljuk. A mi álláspontunk az elejétől fogva ez volt; senkinek nem kellene meglepődni rajta. Ezért az Európai Unió német soros elnöksége van abban a helyzetben, hogy kiutat találjon, és olyan javaslat jöjjön létre, amely konszenzussal elfogadható’ – fogalmazott a magyar külügyminiszter.

Magyarország külgazdasági és külügyminiszterét a marosvásárhelyi hivatalosságok fogadták tegnap, a tanácskozás után megkoszorúzták Bethlen Gábor erdélyi fejedelem szobrát a város központjában.